24 Aprila, 2024

Prijava

EU popunila skladišta gasa zbog blage zime, očekuje se pad cijena gasa

Uprkos pokušajima Rusije da zbog rata koji se vodi u Ukrajini ugrozi zalihe gasa u Evropskoj uniji, popunjenost skladišta prirodnog gasa u EU u decembru iznosi 84 posto i veća je od prosečnih rezervi u periodu od prije četiri do šest godina, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

„Imamo prilično dobru poziciju i popunjena skladišta gasa za početak ove godine, međutim ne smatramo da je to razlog za samozadovoljstvo. Znamo da će ova godina i nadalje biti izazovna”, rekao je portparol Evropske komisije Tim Mekfi novinarima, prenio je AP.

„Što više ulažemo u energetsku efikasnost, smanjujemo upotrebu energije. Što više podstičemo obnovljive izvore energije, to ćemo biti manje zavisni od gasa, što utiče i na cene električne energije i globalno zagrijavanje”, rekao je Mekfi, javlja Tanjug.

U strahu od nestašica gasa države članice EU počele su još prošle godine da prave zalihe i nivo zajedničkih rezervi gasa popeo se do septembra prošle godine na 82 posto, nešto više od planiranih 80 posto, podsjeća se u izvještaju AP.

Zbog porasta cijena gasa potrošnja je opala za 20 posto u periodu od avgusta do novembra.

Reagujući na sankcije EU zbog rata u Ukrajini, Rusija je prošle godine pooštrila gasnu politiku prema Evropi.

Prije nego što je predsjednik Vladimir Putin krajem februara prošle godine naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu, ruski gas je činio je 40 posto ukupnih količina koje se uvoze u Evropu, dok danas čini jedva oko devet posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: