23 Aprila, 2024

Prijava

Erdogan: Lideri Turske i Sirije mogli bi se sastati radi uspostave mira

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da bi se mogao sastati sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u sklopu novog mirovnog procesa, nakon što su se njihovi ministri odbrane prošle sedmice sastali na razgovorima na najvišoj razini otkako je počeo sirijski rat 2011.

U govoru u Ankari, Erdogan je rekao da će sljedeći korak, nakon značajnih razgovora između ministara odbrane u Moskvi, biti trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turske, Rusije i Sirije, prenosi Reuters.

– Pokrenuli smo proces kao Rusija-Turska-Sirija. Okupit ćemo naše ministre vanjskih poslova, a onda ćemo se, ovisno o razvoju događaja, okupiti kao čelnici – rekao je Erdogan.

Turska je bila glavni pokrovitelj sirijske opozicije više od desetljeća rata, dok je Rusija podržala sirijsku vladu.

Sukob, u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi, raseljeni milioni i koji je uvukao regionalne i svjetske sile, ušao je u drugo desetljeće, iako su borbe manjeg intenziteta nego ranijih godina.

Uz podršku Rusije i Irana, Assadova vlada vratila je većinu sirijskog teritorija. Opozicioni borci koje podržava Turska i dalje kontrolišu dio na sjeverozapadu, a kurdski borci koje podržavaju Sjedinjene Države također kontrolišu teritorij blizu turske granice.

Turski dužnosnik rekao je da su se turski i sirijski ministri odbrane sastali u Moskvi 28. decembra, a na dnevnom redu bile su teme migracija i kurdskih militanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: