25 Aprila, 2024

Prijava

Arapski odnosi sve topliji, nekadašnji protivnici su se opametili i postaju saveznici

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad primio je u srijedu ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata u Damasku, u nagovještaju najnovijeg otopljavanja odnosa između Assada i arapske države koja je nekada podržavala pobunjenike koji su pokušali da ga svrgnu.

Sastanak se bavio razvojem dešavanja u Siriji i široj regiji Bliskog istoka, prenosi državna novinska agencija Emirata, WAM. U vijesti se navodi da je ministar vanjskih poslova, šejh Abdullah bin Zayed, istaknuo podršku UAE političkom rješenju sirijskog sukoba starog duže od decenije.

Sirijska državna novinska agencija SANA javila je da su dvojica zvaničnika razgovarali o regionalnom i međunarodnom razvoju i ekonomskim odnosima.

To je prva posjeta Abdullaha bin Zayeda nakon sastanka s Assadom u novembru 2021. koji je ponovo pokrenuo odnose. Nekoliko mjeseci kasnije, u martu 2022., Assad je posjetio UAE, u prvoj posjeti jednoj arapskoj državi od početka građanskog rata u Siriji.

Među zapadnim zemljama Assad je i dalje izopćenik zbog toga što je predvodio brutalno gušenje prodemokratskih demonstracija 2011. godine, koje su prerasle u oružani sukob u kome je ubijeno stotine hiljada civila i milioni su napustili svoje domove.

Neke arapske zemlje su se vratile ka normalizaciji sa veza s Assadom, iako to nije odmah poboljšalo živote Sirijaca.

Ekonomija je i dalje u ruševinama, a više od polovine predratnog stanovništva zemlje od 20 miliona ljudi je ili interno raseljeno ili živi u inostranstvu kao izbjeglice.

Prošle sedmice u Moskvi su održani razgovori između ministara odbrane Sirije i Turske, u susretu na najvišem nivou koji je zabilježen između suprotsavljenih strana od početka rata, prenosi Reuters.

Turska je igrala značajnu ulogu u sirijskom sukobu, podržavajući Assadove protivnike i šaljući trupe na sjever.

U njemu se također nalazi više od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, sudeći po agenciji UN-a za izbjeglice.

Približavanje, koje je postignuto uz ohrabrenje Assadovog najmoćnijeg saveznika Rusije, moglo bi pomoći okončanju sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: