22 Marta, 2023

Prijava

Rekordno visoke temperature u Evropi ipak Moskva i Skandinavija uskoro očekuju i – 20 C

Temperature zraka početkom januara dostigle su rekordni maksimum u brojnim zemljama širom Evrope, a u osam evropskih država su oboreni nacionalni rekordi.

U glavnom gradu Poljske, Varšavi, u nedelju je izmerena temperatura od 18,9 stepeni Celzijusa, dok je u Bilbau u Španiji živa u termometru „skočila” na 25,1 stepen, što je čak 10 stepeni iznad prosjeka, prenio je BBC.

Blago zimsko vrijeme u Evropi poklopilo se sa snažnim ledenim, olujnim talasom koji okovao u snijeg i led veći dio Sjeverne Amerike i odnio više od 60 ljudskih života.

Istovremeno, na evropskoj strani Atlantika vreme je na početku nove godine bilo prijatno u mnogim mjestima.

Temperature vazduha u Holandiji, Lihtenštajnu, Litvaniji, Letoniji, Češkoj, Poljskoj, Danskoj i Belorusiji oborile su nacionalne rekorde, a u Njemačkoj, Francuskoj i Ukrajini oboreni su rekordi mjernih stanica.

U Švajcarskoj su temperature dostigle 20 stepeni Celzijusa, a toplo vreme ugorozilo je sezonu na skijalištima širom Alpa.

U Evropi ipak nije svuda toplo, jer u delovima Skandinavije meteorolozi najavljuju hladnije dane sa niskim temperaturama i snijegom, a očekuje se da će u Moskvi do narednog vikenda temperatura pasti na -20 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti