29 Marta, 2024

Prijava

„Financial Times”: Stvara se novi svjetski ekonomski poredak

Lagano ali sigurno oblikuje se novi svjetski energetski poredak u kome dolar neće biti dominantno sredstvo plaćanja, piše „Financial Times”.

Spremnost Kine da pređe na kupovinu nafte iz zemalja Persijskog zaliva u juanima vodi ka formiranju novog svjetskog energetskog poretka, navodi FT.

Američki predsjednik Frenklin Delano Ruzvelt prije 77 godina sa saudijskim kraljem Abdulom Azizom Ibn Saudom dogovorio je geopolitički savez po kojem su američke bezbjednosne garancije Saudijcima na Bliskom istoku u svojevrsnom barter aranžmanu menjane za dogovor o isključivoj prodaji saudijske nafte u američkim dolarima.

Međutim, vremena su se očigledno promijenila i 2023. godina mogla bi da bude zapamćena kao godina kada je ova velika petrodolarska pogodba počela da se mijenja, jer se formirao novi svetski energetski poredak između Kine i Bliskog istoka.

Dok Kina već neko vreme kupuje sve veće količine nafte i tečnog prirodnog gasa od Irana, Venecuele, Rusije i delova Afrike u sopstvenoj valuti a ne u dolarima, sastanak predsjednika Si Đinpinga sa liderima Saudijske Arabije i Saveta za saradnju u Zalivu u decembru obilježio je “rođenje petrojuana”, kako je to ocijenio Zoltan Pozar, strateg „Kredit Svis banke”, piše „Financial Times”.

Kineski lider je na tom sastanku rekao da je Peking spreman da podstiče trgovinu naftom i gasom sa ovim zemljama u juanima.

Prema rečima Požara, Kina želi da revidira pravila globalnog energetskog tržišta” u okviru strategije za smanjenje trgovine u dolarima, koju podržavaju i kineski partneri iz BRIKS-a i niz drugih država u trenutku kada se devizne rezerve u dolarima pretvaraju u političko oružje SAD i situacije sa zamrzavanjem ruske imovine zbog situacije u Ukrajini.

U tekstu se naglašava da saradnja Kine i arapskih država može uključivati zajednička istraživanja i proizvodnju nafte i gasa u Južnom kineskom moru, kao i ulaganja u rafinerije, hemijsku industriju i postrojenja za proizvodnju proizvoda od plastike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: