24 Aprila, 2024

Prijava

Danas počinju pregovori za sastav nove vlade Crne Gore

Mandatar nove vlade Crne Gore Miodrag Lekić otpočet će pregovore za sastav nove vlade s predstavnicima parlamentarne većine u srijedu u 12 sati.

Kako je ranije najavljeno, na sastanku će biti riječi o sastavu vlade i dinamici njenog formiranja, javila je Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

Parlamentarna većina proglasila je krajem prošle godine Miodraga Lekića za mandatara na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku.

Nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio proglasiti mandatara, Skupština je konstatirala da Đukanović nije postupio u skladu s ustavom i zakonom te su se, kako je kazala predsjednica Parlamenta Danijela Đurović, stekli uvjeti da se primijeni izmijenjeni Zakon o predsjedniku i Lekić proglasi mandatarom jer ima podršku većine.

Predstavnici međunarodne zajednice u više su navrata iskazivali negativno mišljenje o spornim zakonskim izmjenama na osnovu kojih je mandat dobio Miodrag Lekić.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, prilikom nedavnog posjeta Podgorici, izjavila je kako bi formiranje crnogorske vlade na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku moglo zaustaviti pristupne pregovore te države s Europskom unijom.

Venecijanska komisija ukazala je kako se ustavne nadležnosti predsjednika ne mogu mijenjati običnim zakonom.

Veleposlanstvo SAD-a u Podgorici navelo je kako je davanje madnata Lekiću “još jedan je korak u pogrešnom smjeru” te su doveli u pitanje suradnju s budućom vladom Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: