29 Marta, 2024

Prijava

ZNG je spreman zastupati svoje principe i kao pozicija i kao opozicija

Pokret „Za nove generacije“ je u relativni kratkom vremenu (nešto više od zadnjih mjesec dana protekle 2022. godine) u punom kapacitetu realizirao svoje učešće u zakonodavnoj vlasti. Najzanimljivije diskusije smo vodili u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zastupnik pokreta „Za nove generacije“ Zlatko Miletić je više puta u svojim zvaničnim parlamentarnim izlaganjima, ali i javnim nastupima, podsjetio na svoje osobne stavove, ali i temeljne principe programa kojeg su „Za nove generacije“ predstavile mjesecima prije izbora. Jasno je da su euro-atlanske integracije, poštivanje državnih institucija Bosne i Hercegovine, borba protiv kriminala i korupcije, provođenje presuda (množina) ustavnoga suda, provođenje reforme poreske i akcizne politike sa ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize u Bosni i Hercegovini i osiguranja podrške poduzetništvu, te reforma obrazovnoga sistema, povećana ulaganja u nauku i borba za bolji položaj mladih osnovni pravci koje naš Pokret priznaje i od kojih neće odustati. Kao i uvijek do sada, pokret „Za nove generacije“ u potpunosti stoji iza ovako iznesenih stavova!

Kako je i dogovoreno, gospodin Miletić je prenio jasan stav pokreta „Za nove generacije“ koji je spreman dati šansu novome sazivu Vijeća ministara u trajanju od 100 dana da dokaže svoju privrženost ovim ciljevima. Taj period je više nego dostatan da se dokaže da li su ove namjere iskrene ili se samo radi o olako datim obećanjima u cilju popunjavanja kadrovskih križaljki.

No i prije isteka tih 100 dana, već u prvom koraku odabira budućih ministara i zamjenika ministara, nositelja izvršne vlasti, bit će nam jasno da li su inicijalno dogovorene smjernice i stavke iznesene u ekspozeu mandatarke samo početak stvarne suradnje ili izgovor za popunjavanje kadrovskih križaljki.

Očekujemo da sve učesnice ovoga procesa budu svjesne da jedino odgovornom raspodjelom odgovornosti i imenovanjem osoba od znanja, političkog, legalnog i moralnog kredibiliteta mogu ispuniti ono što svi zajedno najavljujemo zadnjih sedmica građanima Bosne i Hercegovine – izlazak iz višedesetljetnog političkog haosa.

Pokret „Za nove generacije“ je svjestan toga i spreman je da preuzme odgovornost za realizaciju gore navedenih ciljeva. No, ako se to ne desi naša preliminarna potpora će biti povučena, a naše djelovanje će biti i dalje efikasno, ali potpuno opoziciono.

Pokret „Za nove generacije“ nema „istoriju“ koja ga opterećava i spreman je da se uhvati u koštac konkretnog rješavanja problema, izbjegavajući populističke fraze i principe lažnog opozicionog dodvoravanja i davanja nerealnih obećanja. No, za razliku od pojedinih aktera bosanskohercegovačke političke scene, naš Pokret čine ljudi koji su već više puta pokazali da nikada neće staviti svoje osobne interese na prvo mjesto, te da nikada neće pristati da budu dio neke vlasti po svaku cijenu.


Koordinatori političkog pokreta
„Za Nove Generacije“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: