29 Marta, 2024

Prijava

Ukrajina će dobiti hiljade novih terminala za Starlink internet

Ukrajinci već koriste SpaceX-ovu uslugu satelitskog interneta pod nazivom Starlink, a sada će dobiti na hiljade novih terminala.

Riječ je zapravo o više od 10.000 antena koje stižu u Ukrajinu zahvaljujući evropskim zemljama koje će podijeliti troškove.

“SpaceX i Elon Musk brzo reaguju na probleme i pomažu nam. Musk nas je ubjerio da će nastaviti podržavati Ukrajinu. Kada smo ostali bez elekrične energije, poslao sam mu poruku tog dana, a on je momentalno reagovao i poduzeo određene korake. On razumije siguaciju”, izjavio je zamjenik ukrajinskog premijera Mihajlo Federov za Bloomberg.

Ipak, Ukrajina će morati pronaći dodatna sredstva do proljeća naredne godine.

Novi 10.000 terminala će biti dodani 22.000 postojećih, a koristit će se za “stabilizaciju konekcija u kritičnim situacijama. Federov je dodao da alternativa za satelitski internet nema.

Ranije ove jeseni je SpaceX zatražio od Američkog ministarstva odbrane da preuzme troškove povezane sa Starlinkom jer kompanija “nije u poziciji da donira terminale Ukrajini niti da finansira postojeće u neograničenom vremenskom periodu”. Međutim, Musk je taj stav povukao te istakao da će SpaceX nastaviti finansirati ukrajinsku vladu besplatno iako gubi novac. U novembru je saopćeno da se cijena Starlink terminala u Ukrajini gotovo udvostručila sa 385 na 700 dolara, dok je mjesečna pretplata pala sa 100 na 75 dolara od početka rata u februaru ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: