19 Aprila, 2024

Prijava

Hoće li Elon Musk dati ostavku na mjesto šefa Twittera?

Musk je u nedjelju objavio anketu na Twitteru u kojoj je pitao svojih 122 miliona pratilaca da li treba da se povuče s mjesta predsjednika Twittera.

Da li je moguće da Elon Musk odstupi s mjesta izvršnog direktora kompanije koju je upravo kupio za 44 milijarde dolara?

Nakon haotičnih šest sedmica na čelu Tvitera, Musk je u nedelju uveče objavio anketu u kojoj je pitao svojih 122 miliona pratilaca da li bi trebalo da “odstupi sa mesta predsednika Tvitera” i dodao da će “poštovati rezultate ove ankete”.

Dok je glasanje još bilo u toku, Musk je tvitovao: “Kao što izreka kaže, pazi šta želiš, jer ćeš to možda i ostvariti.”

12-časovna anketa zatvorena je u ponedjeljak ujutro u 6:20 sati, a glasalo je preko 17,5 miliona korisnika Twittera. Konačni rezultat je 57 posto glasova da bi Musk trebao odstupiti.

Vlasnik Twittera nije odmah prokomentarisao ishod ankete, ali u tvitovima koje je objavio u nedjelju kasno navečer nije izgledalo da postoji neko spreman da ga naslijedi.

“Niko ne želi posao koji može održati Twitter u životu.” Nema nasljednika”, napisao je Musk na Tviteru.

Određeni broj ljudi je ponudio da preuzme najviši posao. Kada je istraživač MIT-a i voditelj podcasta Lek Friedman ponudio besplatno pokretanje Twittera kako bi se „fokusirali na vrhunski softverski inženjering i povećanje količine ljubavi u svijetu“, Musk je odgovorio: „Morate puno voljeti bol. Jedna kvaka: svoju životnu ušteđevinu morate staviti na Twitter, a on galopira prema bankrotu od maja. Još uvijek želiš posao?”

Kasnije je Musk zagonetno tvitovao: “Oni koji žele moć su oni koji je najmanje zaslužuju.”

Otkako je krajem oktobra preuzeo kontrolu nad Twitterom, Musk je napravio haos u kompaniji.

Otpustio je do dvije trećine svog osoblja, poništavao odluke svakog sata i dozvolio vraćanje stotina naloga krajnje desnice koji su ranije bili zabranjeni zbog širenja govora mržnje na platformi.

Ovaj haos se nastavio proteklih nekoliko sedmica. Nekoliko dana nakon što je odabranim novinarima dao pristup internim dokumentima na Twitteru koje je nazvao Tviter fajlovima, Musk je suspendovao brojne različite novinare sa platforme zbog izvještavanja ili tvitanja o javno dostupnoj i besplatnoj aplikaciji koja prati putanje letova privatnih aviona, uključujući Muskovu.

Ranije u nedjelju, Twitter je implementirao novo pravilo kojim se zabranjuju sve veze ka drugim društvenim medijima kao što su Facebook, Instagram, Mastodon i Truth Social. Međutim, masovna zabrana povezivanja na druge stranice brzo je ukinuta i sada će se očito primjenjivati ​​samo na račune čija je “primarna svrha promoviranje konkurenata”, napisao je Musk u nedjelju na Tviteru .

Musk je također sproveo nekoliko anketa sličnih onoj koju je objavio u nedjelju o tome da ostane izvršni direktor Twittera. Najnovija je bila anketa da li treba da vrati naloge novinarima koje je zabranio .

Musk je do danas uvijek djelovao na osnovu rezultata tih anketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: