28 Marta, 2024

Prijava

Program CineSchool u osnovnim školama Kantona Sarajevo

U osnovnim školama Kantona Sarajevo održava se novo izdanje programa CineSchool, škole filmske kulture, programa namijenjenog mladima kojeg sprovodi Obala Art Centar uz pomoć Ministarstva kulture i sporta KS i uz preporuku Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Učenici osnovnih škola imaju priliku besplatno pogledati film “Ljeto kada sam naučila da letim”, a do sada ga je pogledalo više od 700 učenika i učenica.

Program je održan u osnovnim školama “Avdo Smailović”, “Porodice ef. Ramić”, “Edhem Mulabdić”, “Vrhbosna”, “Hrasno”, “Safvet-beg Bašagić”, “Silvije Strahimir Kranjčević”, “Katolički školski centar sv. Josip”, “Zaim Kolar” i QSI International School of Sarajevo.

Želeći unaprijediti znanje o filmskoj umjetnosti kod mladih, razvijati kritičko mišljenje i ljubav prema umjetničkom filmu, kao nadopunu obrazovnog programa, udruženje Obala Art Centar je pokrenulo CineSchool, zahvaljujući kojem učenici u svojim školama imaju priliku besplatno gledati filmove i nakon projekcija razgovarati o filmskoj umjetnosti.

CineSchool je putujuće kino koje će do kraja ovog mjeseca posjetiti nekoliko osnovnih škola Kantona Sarajevo, i s učenicima osmih i devetih razreda održavati časove filmske pismenosti na primjeru kino-hita “Ljeto kada sam naučila da letim” Radivoja Andrića.

Cilj programa CineSchool je da skrene pažnju na važnost filmske pismenosti te da ponudi učenicima korisne alate za kritičko promišljanje ovog medija.

Obala Art Centar i Sarajevo Film Festival godinama aktivno rade na približavanju filma mladima, provodeći programe filmske kulture i nudeći filmove najmlađoj publici u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

U sklopu Sarajevo Film Festivala veliki broj filmova posvećen je djeci i mladima kroz Dječiji program, programe Teen Arena i Teen Action i niz drugih aktivnosti. Operacija kino, putujuće kino Obala Art Centra, tokom cijele godine ide ususret svojoj publici sa filmovima i festivalskom atmosferom u brojne manje i veće bh. gradove, i u one bez kino dvorana, a posebno mjesto u okviru ovog programa imaju filmovi za djecu i mlade. Kino Meeting Point u Sarajevu je centralno mjesto okupljanja Volim Film kluba, ljubitelja filmske umjetnosti koji tokom godine imaju različite aktivnosti, saopćeno je iz SFF-a.

CineSchool program ima i digitalno – online izdanje: online platformu cineschool.net, gdje je nastavnicima i profesorima dostupan različit program – video lekcije, filmski katalog, kviz, razgovori s filmskim profesionalcima koji na učenicima pristupačan način govore o svojim profesijama u filmskoj umjetnosti. Na ovoj platformi nastavnici također uz besplatne kodove imaju priliku gledati i filmove, navodi se u saopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: