28 Marta, 2024

Prijava

Prodaje se E.T.

Ljubitelji filmskog klasika “E.T. the Extra-Terrestrial” Stivena Spilberga iz 1982. sada će dobiti priliku da originalni mehanički model vanzemaljca smjeste u svoj dom.

Ako imaju viška tri miliona dolara.

Originalni mehanički model biće ponuđen na aukciji “Icons and Idols: Hollywood”, koju organizuju “Julien’s Auctions” i “Turner Classic Movies” (TCM), a poklapa se s četrdesetom godišnjicom snimanja filma.
Model ima 85 mehaničkih zglobova i na njemu se gotovo sve pokreće, od očiju do vrata i, naravno, onog dugačkog šiljatog prsta kojim je svog novog prijatelja Eliota obavjestio da želi da “telefonira kući”. Njime je upravljalo 12 profesionalnih animatora.
Smatra se inženjerskim remek-djelom, a izvorno ga je stvorio italijanski majstor specijalnih efekata Karlo Rambaldi.
Očekuje se da će na aukciji dostići cijenu od oko tri miliona dolara.
Tim lutkara pomogao je da se vanzemaljac oživi i komunicira sa svojim malim prijateljima Eliotom (Henri Tomas) i njegovom mlađom sestrom Gerti (Dru Barimor)“, podsjeća Martin Nolan, direktor “Julien's Auctionsa”.
Filmski majstori “radili su danonoćno kako bi stvorili ono što vidite… jer ne radi se samo o stvaranju vizuala. Dru, koja je tada bila mala djevojčica, vjerovala je da je on zaista živ”, rekao je.
“ET the Extra-Terrestrial” bio je nominovan za devet Oskara, osvojio ih je četiri, među kojima i onaj za najbolje vizuelne efekte, koji je dodeljen Rambaldiju i njegovom timu.
Ako vam je tri miliona dolara previše, možete licitirati za jedan od bicikala koje su Eliot i njegovi prijatelji koristili dok su pokušavali da pobegnu policiji. Očekuje se da će posebno dizajnirani BMX bicikl, koji je u filmu letio preko horizonta sa zalazećim suncem, postići cijenu do 50.000 dolara.
Na aukciji će biti ponuđeni i ostali predmeti iz filma, poput originalne makete E.T.-ja koje su napravljene kako bi Spilberg odobrio izradu mehaničkog modela. Njena vrijednost se procenjuje na između 80.000 i 100.000 dolara, a vrijednost brojnih originalnih ilustracija i nacrta procenjuje se na između 10.000 i 20.000 dolara po primjerku.
Ipak, ako vas ni vožnja biciklom ne zanima, a zamisao o jurnjavi vam je privlačna, za oko 100.000 dolara možete licitirati za Nimbus 2000 Hero Broom, čarobnu metlu za kvidič iz filmova o Hariju Poteru.
Na aukciji će biti ponuđene i druge filmske memorabilije, među kojima su svetlosni mačevi iz Ratova zvijezda, štap kojim je Čarlton Heston razdvojio Crveno more u Deset zapovjesti i bokserske rukavice Roberta De Nira iz “Razjarenog bika”.
Svi nabrojani predmeti idu pod čekić 17. i 18. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: