29 Marta, 2024

Prijava

Orvelov roman “1984.” među najprodavanijim knjigama u Rusiji

Roman Džordža Orvela “1984.”, futurističko delo o totalitarnim vladarima koji građanima “ispiraju mozgove” kako bi dobili podršku za besmislene ratove, na vrhu je najprodavanijih knjiga u Rusiji.

To je javila agencija Rojters, navodeći podatke ruskih knjižara na koje se poziva moskovski Tas.

Najpopularnije futurističko djelo skidano je ove godine s platforme ruske onlajn knjižare LitRes, drugo najpopularnije u svim kategorijama.
Roman britanskog pisca objavljen je 1949. neposredno nakon pada nacizma u Evropi, početka Hladnog rata i rađanja sovjetskog komunističkog bloka na čelu sa Staljinom, a knjiga je bila zabranjena u Sovjetskom Savezu do 1988. godine, podsjeća britanska agencija.
Orvel je svojevremeno rekao da mu je upravo Staljinova diktatura poslužila kao model za kult ličnosti Velikog brata, čija je “misaona policija” tjerala građane na “izokrenuto razmišljanje” po kojem je “rat mir, a sloboda ropstvo”.
Rojters navodi da “neki vide savremene odjeke u vladavini ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je iskorijenio političku opoziciju i kritičke medije iz javne sfere za svoje dvije decenije na vlasti, kao i rehabilitaciju sjećanja na Staljina”.
Putinova invazija na Ukrajinu u februaru dovela je do novih zakona koji su proglasili zločinom objavljivanje bilo kakvih informacija o ratu koje su bile u suprotnosti sa zvaničnim izjavama, navodi Rojters i podsjeća da Kremlj izbjegava samu riječ “rat”, koristeći umjesto toga Putinovu kovanicu “specijalna vojna operacija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: