24 Septembra, 2023

Prijava

Nijemci gas plaćaju sedam puta skuplje nego prije krize

„Koliko god se evropski lideri zaklinjali da se nakon okončanja ukrajinske krize neće vratiti uobičajenom poretku stvari, neizbežne geografske i tržišne realnosti mogu razuvjeriti čak i najodlučnije političare“, navodi Blumberg

Njemačka trenutno plaća za uvoz gasa 140 evra za megavat-sat, što je oko sedam puta više od prosjeka iz perioda 2010-2020. godine.

„U slučaju da EU želi da očuva konkurentnost u sferi hemijske, prehrambene i teške industrije, njoj je onda potreban jeftin gas, a za Evropu nema jeftinijeg gasa od ruskog“, piše u članku za „Blumberg“ kolumnista Havijer Blas.

Zbog toga Blas navodi da Rusija ima šansu da povrati lidersku poziciju u isporukama gasa Evropi i da ponovo postane ključni snabdjevač goriva u Evropskoj uniji,

„Koliko god se evropski lideri zaklinjali da se nakon okončanja ukrajinske krize neće vratiti uobičajenom poretku stvari, neizbežne geografske i tržišne realnosti mogu razuvjeriti čak i najodlučnije političare“, navodi kolumnista Blumberga.

Kao primjer ističe riječi njemačkog političara iz pokrajine Saksonije Mihaela Krečmera, koji je prošlog mjeseca izjavio da su izjave da se zauvijek odustane od ruskog gasa istorijski neuke i geopolitički netačne.

Ranije je izvršni direktor Međunarodne energetske agencije Fatih Birol izjavio da će Evropska unija morati da plati dodatnih 100 milijardi eura 2023. godine, kako bi obezbedila energetsku bezbednost sledeće zime za zemlje koje sad nemaju ruski gas.

Pri tom, agencija smatra, da Rusija neće moći da nađe kupce za količine koje su potrebne Evropi, a koje organizacija procjenjuje na 2,5 miliona barela dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: