20 Aprila, 2024

Prijava

Lider najbogatije vjerske institucije: Trošite manje za Božić, ono što uštedite pošaljite Ukrajincima

Papa Franjo pozvao je u srijedu građane da ove godine troše manje na božićne proslave i poklone, a razliku pošalju Ukrajincima kako bi lakše prebrodili glad i hladnoću zime.

Papa, koji je upućivao apele za Ukrajinu na gotovo svakom javnom događaju otkako je Rusija izvršila invaziju na njezinog susjeda u februaru, uputio je molbu na kraju svoje sedmične audijencije.

– Braćo i sestre, toliko je patnje u Ukrajini – rekao je, te dodao da želi skrenuti pažnju na konkretne probleme sa kojima će se Ukrajinci nositi u narednim mjesecima, prenosi Reuters.

– Lijepo je slaviti Božić, ali smanjimo božićnu potrošnju. Imajmo skromniji Božić, sa skromnijim poklonima i pošaljimo ono što uštedimo ukrajinskom narodu, kojem je to potrebno – rekao je Papa.

Papin govor dolazi u vrijeme dok se milioni civila koji trpe najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata bore s prekidima u opskrbi strujom, grijanjem i vodom prouzrokovanim ruskim napadima na infrastrukturu dok su temperature ispod nule.

– Nemojmo zaboraviti da Božić treba slaviti u miru s Bogom, ali s Ukrajincima u našim srcima. Učinimo ovu konkretnu gestu za njih – rekao je.

Ukrajinska nacionalna crkva u Rimu, Sveta Sofija, uputila je novi apel Italijanima da doniraju odjeću i lijekove koje su volonteri odvozili kamionom u Ukrajinu od marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: