27 Marta, 2024

Prijava

Tim Cook potvrdio da iPhone koristi Sonyjeve senzore kamere

Direktor Applea Tim Cook je putem Twittera potvrdio da Apple koristi Sonyjeve senzore kamere u proizvodnji iPhonea.

Cook je objavio tvit tokom svoje posjete dobavljačima u Japanu.

“Partneri smo sa Sonyjem duže od desetljeća s ciljem da proizvedemo vodeće svjetske senzore kamere za iPhone”, napisao je Cook te se zahvalio direktoru Sonyja Kenichiru Yoshidi što mu je pokazao postrojenje Kumamoto.

Na fotografiji se vidi kao se Cooku pokazuje smartphone njegove kompanije, što je prilično smiješno.

Apple uglavnom krije detalje o hardverskim komponentama koje se ugrađuju u svaki iPhone, tako da je potvrda korištenja Sonyjevih senzora za kamere nakon više od deset godina ipak značajan trenutak. Na Appleovoj internet stranici se navodi samo lista specifikacija kamera iPhonea poput rezolucije, otvora blende i vidnog polja, dok informacija o specifičnim komponentama nema.

Cookovim tvitom su potvrđeni brojni izvještaji i glasine koje su kružile godinama o tome da Apple koristi Sonyjev hardver. Wall Street Journal je 2015. godine objavio da je Apple koristio dva Sonyjeva senzora za iPhone 6, a rastavljanjem uređaja je iFixit ustanovio Sonyjeve brojeve modela. Sony se smatra liderom na tržištu senzora kamera te zauzima 44 posto udjela na tržištu CMOS senzora. Samsung je drugi sa 18,5 posto udjela.

Također, Cookova posjeta Sonyjevom postrojenju znači i da će partnerstvo dvije kompanije potrajati te da će sarađivati u proizvodnji budućih modela iPhonea.

Sony je navodno razvio novi senzor koji koristi novu arhitekturu poluprovodnika za “hvatanje” više svjetla te smanjenje prekomjerne i podekspozicije. Ovaj senzor bi trebao biti dio sljedeće generacije iPhonea, ali će ga koristiti i drugi proizvođači smartphonea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: