18 Aprila, 2024

Prijava

Pola vijeka od posljednjeg čovjekovog koraka na Mjesecu

Svi znamo ko je prvi kročio na Mjesec, ali da li znamo ko je posljednji, za sada, to uradio?

Apolo 17 je poslednja misija iz istoimenog programa, ujedno i poslednja koja je poslala ljude na Mjesec.

Judžin Sernan, Ronald Evans i Harison Šmit bili su dio te posade koja je sa Zemlje ispaljena 7. decembra 1972. godine. Na Zemljin jedini prirodni satelit su pristigli četiri dana docnije. Imali su tri izlazaka. Posljednji provod po Mjesecu počeo je 13. decembra u 23.25 po srednjoevropskom vremenu.

Sernan i Šmit u svom poslednjem kruziranju roverom po Mjesecu su prikupili poslednje uzorke i izvršili su poslednja mjerenja pred polazak na Zemlju. Njihovi uzorci jedni bili su jedni od ključnih dokaza naučnicima širom sveta za utvrđivanje starosti jedinog Zemljinog satelita.

Komandant misije Judžin Sernan, ušao je nakon Šmita u lunarni modul postavši i, dan-danas, ostavši poslednji čovjek na Mjesecu.

Ekipa je 19. decembra u 20.54 po srednjoevropskom vremenu sletjela u južni dio Pacifika gdje ih je sačekao nosač aviona Tajkonderoga.

I nakon 50 godina niko nije uspeo da izvede taj podvig. To je jedan od argumenata teoretičara zavjere koji pokušavaju da dokažu da su svih šest Apolo misija koje su došle do Mjeseca – u stvari lažna. Raspon kritičara je širok, od ravnozemljaša kojima ne odgovara kompozitna Apolova fotografija „Plavi kliker” na kojoj se vidi sferoidna Zemlja, do teoretičara zavjere koji misle da je Mesec hologram i sl.

Nasa je objavila da planira poslati ljude na tlo Meseca najranije 2025. godine u okviru programa Artemis koji je prvi let, bez ljudske posade, obavio 16. novembra 2022. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: