20 Aprila, 2024

Prijava

Ko je sudija duela Hrvatske i Argentine: Kontroverza s Pjanićem obilježila mu je karijeru

FIFA za završnicu Svjetskog prvenstva bira najiskusnije i najelitnije sudije, a kako se mnogo drame i borbe očekuje u duelu polufinala između Argentine i Hrvatske, tako je ovaj meč povjeren vjerovatno i najboljem evropskom sudiji u ovom trenutku.

U pitanju je čovjek s nemjerljivim iskustvom vođenja najvećih utakmica. Iz derbija u derbi, delegiran je za najveće derbije u Italiji i Evropi, a u pitanju je naravno – Daniele Orsato.Iskusni sudija već je dijelio pravdu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, Evropskom prvenstvu prošle godine, a u Kataru je sudio otvaranje između Ekvadora i Katara.

Orsato je poznat kao vrlo strog sudija koji voli da drži sve pod kontrolom. Ne libi se opomenuti igrače i smiriti ih žutim kartonima već od starta utakmice.

No, ono što je obilježilo karijeru, jeste kontroverzna odluka iz “derbija Italije” 2018. godine kada nije isključio bosanskohercegovačkog reprezentativca Miralema Pjanića.

Ta odluka utjecala je na borbu za Scudetto. Juventus je rezultatom 3:2 savladao Inter, a Pjanić je imao žuti karton i onda je žestoko startovao nad Rafinhom. Orsato mu nije pokazao žuti karton, a o toj situaciji, vjerovali ili ne, i danas se piše u Italiji kad god se spomene Daniele Orsato.

Navijači Intera nikad mu nisu oprostili što je ostavio Pjanića na terenu. Naš reprezentativac je poručio da nije zaslužio crveni karton, ali ne zbog tog starta, već zbog prvog žutog kartona u toj utakmici kojeg, kako smatra, nije trebao dobiti.

“Moja prva javna opomena nije bila ispravna, ali sam shvatio jer je prije toga isključen igrač Intera. Navijači na stadionu su stvarali veliki pritisak na sudiju i tražili da mi pokaže crveni karton”, rekao je Pjanić za italijanske medije o tom incidentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: