28 Marta, 2024

Prijava

Evropskoj uniji prijeti akutna nestašica gasa

Rampa cijeni gasa dijeli EU – dva tabora članica prijete da će blokirati energoodluke suprotne njihovim interesima

Telefon je mrtav, grijanja i tople vode nema. Kompjuteri ne rade, aparati za kafu ne kuhaju, svijetla se ne pale. Obezbjedite baterije i svijeće, kupujte kamp-kuhala za spremanje malih obroka. Ovim riječima je njemačka Kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama proteklog vikenda pripremala stanovništvo najjače ekonomije EU za nastupajuću zimu, u kojoj predviđa nestašice struje. Istovremeno, zvanični Pariz objelodanio je da razrađuje plan faznog isključivanja potrošača tokom zime u slučaju „ izglednog preopterećenja” francuske elektromreže. Paralelno, zvanični Helsinki upozorava Fince da se grijanje kola već sada može smatrati luksuzom, dok Stokholm ocjenjuje da je energetska situacija u Švedskoj „relativno akutna, i da se bez sijanja panike može ocijeniti da već nosi ozbiljne rizike”, prenio je briselski portal „Evroaktiv”.

Navedene slutnje u Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj i Švedskoj u oštrom su raskoraku sa jučerašnjom procjenom Ursule fon der Lajen u vezi sa gasom.

„Evropsko energetsko snabdijevanje tokom zime biće sigurno”, istakla je predsjednica Evropske komisije (EK), uz istovremeno, prvo javno upozorenje Brisela da se „EU u 2023. može suočiti sa energetskim manjkom od 30 milijardi kubnih metara gasa”, prenio je Rojters.

Objava „mogućeg manjka gasa” u EU je na berzama smjesta aktivirala delikatnu pitalicu. Naime: ako ova zima bude, „arktički hladna” širom EU, kojom brzinom će se tamo potrošiti tekuće rezerve gasa (zbirno skladišta su 88 odsto napunjena). Odnosno koliko će Evropljani biti spremni da plaćaju prirodni gas ( jučer oko 135 eura po megavat satu), najprije u eventualnim „vanrednim situacijama”, a potom i dogodine kada budu obnavljali u međuvremenu iscrpljena skladišta?

Odgovor na ovo pitanje uveliko dijeli članice EU u dva tabora, inače složna oko samo jedne stvari. A to je  da su svi dosadašnji prijedlozi Brisela za obuzdavanje cijene gasa loši, naime „gotovo na ivici šale” (Španija i Poljska), odnosno „manjkavi” (Holandija).

Takve ocjene zaradio je prvi, oktobarski prijedlog EK da se uvede „rampa” za cenu prirodnog gasa koji se kupuje mjesec dana unaprijed na ključnoj energoberzi TTF u Holandiji. I to, uz dva uslova. Najprije, u slučaju ako cijena tog gasa na TTF berzi tokom dvije nedelje trgovanja u kontinuitetu bude viša od 275 evra po megavat satu. I, ako cijene tog gasa na TTF berzi budu za 58 evra više od referentnih cijena tečnog gasa (LNG) na „spot –tržištu” (kupovina „na licu mjesta”) tokom 10 uzastopnih dana trgovanja. Nakon izraženog opšteg nezadovoljstva članica (za jedne „rampa” je neozbiljno visoko postavljena, za druge ona je „kruta i antitržišna”), krenulo je prerađivanje prijedloga „275”, a potom i licitacije.

Tako je Češka, predsedavajući EU procijenila  da „rampa” treba da iznosi 220 evra po megavat satu, uz duplo kraći rok važenja razlike u odnosu na referentnu cijenu LNG na „spot tržištu”. Koliko jučer, Bugarska je ponovila da 12 članica EU smatra privredno maksimalno prihvatljivom „rampu cijeni gasa ispod 200 evra” . Ovaj tabor inače čine pored Bugarske još i Grčka, Italija, Belgija, Poljska, Litvanija, Letonija, Slovačka, Rumunija, Hrvatska, Slovenija i Malta. Na drugoj strani, daleko fluidniju „rampu” (još bez numeričke kvantifikacije skale) zagovaraju Njemačka, Holandija, Danska i uz njih Mađarska, Austrija i Estonija. Ostale članice EU još nisu javno zauzele konačan stav.

Problem je što oba  energotabora mogu da formiraju t„kvalifikovanu većinu” sa kojom će prema najavama iz Sofije i Berlina blokirati bilo kakvu odluku suprotnu njihovom stavu. Tim povodom, uprava EU je – pred razlaz za praznike – počev od jučer zakazala ove sedmice čak četiri sjednice gdje na dnevnom redu dominira prihvatljiva cena gasa (slede 13. decembra, 15. decembra i 17. decembra).

Tako su ambasadori članica EU nastavili jučer sjednicu iza zatvorenih vrata, započetu u subotu, radi „peglanja razlika” kako bi za današnju vanrednu sjednicu ministara energetike pripremili opšte prihvatljivu platformu. Prema briselskoj satnici, ukoliko ministri energetike ne postignu danas dogovor, tema „rešenja gasne krize” ide na dnevni red samita lidera EU u četvrtak, a ako i tamo ostane atmosfera „rogova u vreći”, u subotu sledi novi vanredni sastanak ministara energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: