20 Aprila, 2024

Prijava

Amerika: Pucao na policiju i dobio dva miliona dolara

Vanbračni partner Brione Tejlor, koji je pucao na policiju koja je upala u njihov stan zbog osnovane sumnje da krijumčare drogu, nagodio se za dvije tužbe protiv grada Lujvil u američkoj saveznoj državi Kentaki, rekli su u ponedeljak njegovi advokati.

Kada je Kenet Voker pucao na policiju, snage reda su uzvratile paljbu ubivši Brionu Tejlor u stanu.

Grad je pristao da plati dva miliona dolara za nagodbu, rekao je jedan od njegovih advokata Stiv Romajns u saopštenju. Advokat je dodao da će Brionina smrt proganjati Vokera do kraja života, javlja ABC news.

„On će živjeti s posljedicama psihičke traume zbog falsifikovanog naloga, posle kog će biti žrtva razmene vatre i pretrpjeti će nezamislivu i užasnu smrti Brione Tejlor”, rekao je Romajnes.

Voker i Tejlor, afroamerički vanbračni par, bili su u krevetu kada ih je tokom noći probudilo lupanje na vrata njenog stana 13. marta 2020. godine. Policija je došla s nalogom za drogu i koristila je obijač za vrata. Voker je ispalio hitac iz pištolja, pogodivši narednika Džona Metinglija u nogu. Ranjeni narednik i još dvojica policajaca su potom vratili vatru, ubivši Brionu Tejlor.

Ovaj slučaj je otvorio pitanje „naloga bez kucanja” koji u SAD omogućuje organima reda da direktno upadnu na privatni posjed bez prethodnog neposrednog obavještenja stanara, kao što je kucanje na vrata ili zvono.

Voker je prvobitno bio optužen za pokušaj ubistva službenog lica, ali su optužbe odbačene posle masovnih antirasnih protesta zbog smrti Džordža Flojda.

On se branio tim da je pucao jer je mislio da su provalnici.

Grad je već platio 12 miliona dolara Brioninoj majci.

Vokerovi advokati su u ponedeljak istakli da će, za sada nepoznati, dio nagodbe koju je njihov klijent dobio biti iskorišten za osnivanje fonda za stipendiranje studenata prava koji žele da se bave građanskim pravima. Drugi dio će biti priložen Centru za inovacije u bezbjednosti zajednice, Centru za reformu policije i zajednici Pravnog fakulteta u Džordžtaunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: