19 Aprila, 2024

Prijava

Talas štrajkova prijeti ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva

U toku je najveći broj sindikalnih akcija zabilježenih u posljednjih nekoliko decenija

Medicinske sestre stupaju u štrajk ove sedmice, zadajući udarac već preopterećenim bolnicama i vršeći pritisak na premijera Rishija Sunaka da riješi najveći talas sindikalnih akcija koji je pogodio Veliku Britaniju u posljednjih nekoliko decenija.

Odlazak medicinskih sestara dolazi u vrijeme kada štrajkovi ometaju rad željeznice i pošte. Aerodromi se pripremaju za obustavu letova, a ljekari i nastavnici pomjeraju obustavu rada.

Zbog ovih štrajkova privreda će se teže oporaviti od posljedica korona virusa na poslovanje nego što se očekivalo. Lanac protesta zbog plata i inflacije, bez presedana u decenijama, pokrenuli su advokati u avgustu. Zatim su lučki radnici tražili povećanje plata, zatim željezničari, poštari, gradski čistači. Tako se ljeto nezadovoljstva pretvorilo u zimu štrajkova.

Stopa inflacije je u julu skočila na novi najviši nivo u posljednjih 40 godina – sa 10,1, a očekuje se da će ići ka 13 posto.

Velika Britanija je 2020. pretrpjela najveći pad BDP-a od Velikog mraza 1709. godine. Tokom 2021. godine zabilježen je oporavak, ali su se nad Ostrvom ponovo nadvile mračne prognoze, potvrdio je tamošnji Zavod za statistiku, koji je revidirao već iznesene procjene o padu BDP-a od 9,3 posto. Bio bi to najveći pad od Prvog svjetskog rata, ali nove procjene su još pesimističnije. Čak i prema prvobitnoj računici, britanski ekonomski pad je najgori u grupi G7 razvijenih zemalja. Uprkos prošlogodišnjem snažnom oporavku, prognoze za kraj ove godine ponovo ukazuju na recesiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: