28 Marta, 2024

Prijava

„Orion” nakon 25 dana boravka u svemiru sletio u Tihi okean

Svemirska letjelica „orion” završila je sinoć svoje 25 dana dugo putovanje svemirom slijetanjem u Tihi okean u meksičkim teritorijalnim vodama u blizini poluostrva Donja Kalifornija. Timovi eksperata i stručnjaci Nase, koja je organizovala i godinama pripremala cijelu misiju, čekali su na mjestu predviđenom za slijetanje svemirsku kapsulu koju su zatim prenijeli u svemirski centar.

Ovom akcijom završen je prvi dio misije „Artemida” – probni let bez ljudske posade u cilju prikupljanja mnogobrojnih informacija o putovanju oko Mjeseca, kako bi u drugom dijelu ekspedicije, u kojem će se uključiti ljudska posada, svi rizici bili svedeni na minimum.

Svemirska letjelica „orion” završila je sinoć svoje 25 dana dugo putovanje svemirom slijetanjem u Tihi okean u meksičkim teritorijalnim vodama u blizini poluostrva Donja Kalifornija. Timovi eksperata i stručnjaci Nase, koja je organizovala i godinama pripremala celu misiju, čekali su na mjestu predviđenom za slijetanje svemirsku kapsulu koju su zatim prenijeli u svemirski centar.

Ovom akcijom završen je prvi dio misije „Artemida” – probni let bez ljudske posade u cilju prikupljanja mnogobrojnih informacija o putovanju oko Meseca, kako bi u drugom dijelu ekspedicije, u kojem će se uključiti ljudska posada, svi rizici bili svedeni na minimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: