19 Aprila, 2024

Prijava

Nismo jedini: SAD šalju visokog predstavnika u Kinu radi otopljavanja odnosa

Američka vlada poslati će prvu delegaciju na visokom nivou u Kinu od kada su predsjednici dvije zemlje Biden i Si Đinping obećali u Baliju prošlog mjeseca da će raditi na otopljavanju odnosa.

Pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik Danijel Kritenbrink uz glavnu direktorku Saveta za nacionalnu bezbjednost za Kinu i Tajvan Loru Rozenberg boraviće u Kini od 11. do 14. decembra, najavio je Državni sekretarijat SAD, prenosi Beta.

Oni će posjetiti Kinu, Južnu Koreju i Japan. U Kini Kritenbrinkova misija će biti početak ispunjavanja obećanja koje je Biden dao poslije sastanka sa Si Đinpingom na margini samita G20 u Baliju sredinom novembra.

Dvojica vođa tada su obećali da će nastaviti da na odgovoran način vode konkurenciju njihove dvije zemlje, i da ispitaju potencijalne prostore za saradnju, naveo je Stejt department.

Biden i Si Đinping također su razgovarali o nedavnim pitanjima neslaganja kao što je budućnost Tajvana, američke restrikcije na uvoz kineskih tehnoloških proizvoda ili kinesko ispoljavanje uticaja širom svijeta.

Danijel Kritenbrink će također pripremiti posjetu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena predviđenu početkom 2023, što će biti prva posjeta nekog istaknutog američkog diplomate Kini u protekle četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: