20 Aprila, 2024

Prijava

Nakon Sanskog Mosta, stanje prirodne nesreće proglašeno i u Bihaću i Bosanskoj Krupi

Štab civilne zaštite Grada Bihaća danas je nakon razmatranja kompletnog izvještaja iz prethodnih 48 sati donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Potvrđeno je da su pričinjene velike štete na stambenim i pomoćnim objektima usljed poplava.

-Ugroženo je dvadesetak mjesnih zajednica, od kojih su najpogođeniji Kulen Vakuf, Orašac, Pokoj, Golubić, Ripač i Veliki Lug. Osim velike materijalne štete, imali smo i nekoliko evakuacija, ali na sreću bez ljudskih žrtava. Svi pripadnici formacija civilne zaštite su konstantno na terenu i tako će ostati do stabilizacije – izjavila je vršiteljica dužnosti gradonačelnika Jasmina Ćoralić.

Naglašeno je da će svi građani Bihaća koji su pretrpili štetu u poplavama biti blagovremeno obaviješteni o proceduri i procesu prijave za nedoknadu šteta.

Grad Banja Luka i nekoliko međunarodnih organizacija jutros su zvanično ponudili pomoć Gradu Bihaću, naročito kada su u pitanju spasilačke jedinice, mehanizacija, te dopremanje neophodnih potrepština i namirnica u ovom momentu.

Stanje prirodne nesreće danas je proglašeno i u Bosanskoj Krupi, gdje su također poplave pričinile ogromnu štetu na stambenim, pomoćnim i u kompleksima određenih preduzeća.

-Jučer je to učinjeno u Sanskom Mostu, danas i u Bihaću, tako da nije isključeno da stanje prirodne nesreće bude proglašeno na teritoriji Kantona. U stalnom sam kontaktu i sa direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite, kao i premijerom Unsko-sanskog kantona, pa ćemo vidjeti kako će se stanje na terenu odvijati u narednim danima. Na području grada Bosanska Krupa imamo poplavljene kako privredne objekte, tako i nekoliko stambenih objekata. Još uvijek čekamo tačne podatke, a nažalost otvoreno je i novo klizište u Velikom Badiću – riječi su gradonačelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića.

Vodostaj rijeke Une u oba ova grada trenutno je u padu, a rečeno je i kako u narednim danima ne bi trebalo biti značajnijih padavina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: