28 Marta, 2024

Prijava

Hrvatska je sa granice vratila sporni krompir mostarskog proizvođača Marinada, na potezu bh. inspekcije

Agencija za sigurnost hrane u odgovoru na upit Klix.ba objavila informacije o krompiru iz Bosne i Hercegovine koji je Hrvatska nedavno vratila sa granice.
Hrvatska je prošle sedmice vratila pošiljku, kako je saopćeno, bioorganskog krompira koji je sadržavao kadmij. Riječ je o teškom metalu koji je kancerogen u količinama većim od dopuštenih. Utvrđeno je da je krompir predstavljao ozbiljan rizik po zdravlje.Prilikom uzorkovanja je utvrđena prisutnost 0,165 miligrama kadmija po kilogramu krompira. Pravilo Evropske unije je da može biti do 0,10 miligrama kadmija po kilogramu krompira.

U Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine su potvrdili da su Sistemom brzog uzbunjivanja za hranu (EU RASFF) obaviješteni o zabrani uvoza i stavljanju u promet te da je naložen povrat pošiljke u Bosnu i Hercegovinu. Napomenuli su da je riječ o uobičajnoj proceduri u ovakvim slučajevima.

Naglasili su da je riječ o bioorganskom krompiru mostarskog proizvođača Marinada, za koji su naveli da ne može biti ni na tržištu Bosne i Hercegovine. Podsjetili su da je pravilo i u Bosni i Hercegovini da može biti 0,10 miligrama kadmija po kilogramu, kao što je to pravilo i u EU. U Agenciji su istakli da su ovom krompiru obavijestili inspekciju.

“Sa ciljem zaštite potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je sve raspoložive informacije, odmah po prijemu i obradi, dostavila na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima. Detaljnije informacije o sljedivosti pošiljke, čiji je uvoz odbijen na granici Hrvatske bit će poznate nakon okončanja službenih kontrola i prijema povratne informacije od mjerodavnih inspekcijskih tijela”, obrazložili su.

Na pitanje koliki je rizik po zdravlje stanovništva u slučaju da je neko konzumirao ovaj krompir, odgovorili su da to nije moguće precizno utvrditi dok se ta procjena i ne uradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: