19 Aprila, 2024

Prijava

Dva olovna sarkofaga otkrivena u katedrali Notr Dam

Dva olovna sarkofaga otkrivena su u katedrali Notr Dam u Parizu, koja se rekonstruiše nakon razornog požara 2019. godine.

Francuski arheolozi su potvrdili da je riječ o “izvanrednom otkriću”, prenio je britanski dnevnik Gardijan.

Prvi sarkofag sadrži posmrtne ostatke prvosveštenika koji je umro 1710. godine, ali čovjek koji je sahranjen u drugom sarkofagu još uvijek nije identifikovan.

Naučnici ukazuju da možda nikada neće biti utvrđen identitet osobe sahranjene u drugom sarkofagu, ali na osnovu procjene stručnjaka riječ je o mladom, bogatom i privilegovanom čovjeku, plemiću i vitezu koji je po svemu sudeći živio u 14. vijeku.
Grobnice su otkrivene u dijelu koji se koristio kao skladište za skulpture i fragmente originalnog krovnog pokrivača katedrale iz 13. vijeka, zakopanog ispod poda u poprečnom brodu crkve, koji je sazidan tako da razdvaja svetilište od ostatka crkve.
Sarkofazi su otkriveni na mjestu gdje je trebalo da budu postavljene skele za podizanje novog tornja katedrale, a naučnici su uvjereni da je riječ o otkriću od “izvanrednog naučnog značaja”.
Dodaje se da su artefakti u Notr Damu ranije uglavnom otkrivani na oko 20 centimetara ispod poda katedrale, ali dva olovna sarkofaga su otkrivena na dubini od jednog metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: