29 Marta, 2024

Prijava

Xhaka je objavom o kojoj će se pričati objasnio zbog čega ima veliko rivalstvo sa Srbijom

Meč Srbije i Švicarske na Svjetskom prvenstvu mnogi su već zaboravili, no i dalje je tema u sportskoj javnosti.

Švicarci su poslali Srbiju kući već nakon grupne faze, a na terenu je bilo veoma ‘vruće’.

Kapiten Švicarske, po roditeljima Albanac sa Kosova Granit Xhaka se sasvim očekivano našao u centru pažnje. On se hvatao za međunožje i okrenuo prema klupi Srbije, a onda je došlo do obračuna igrača.

Kasnije su se na društvenim mrežama pojavili snimci na kojima navodno Xhaka psuje nogometašima Srbije, a sada je napravio novi potez koji će sigurno izazvati dosta pažnje.

Podijelio je status te jasno opisao zbog čega je velika netrpeljivost između njega i Srbije.

Granitov otac je 1986. godine bio politički zatvorenik u Jugoslaviji, a uhapšen je u Prištini kao student, te osuđen na šest godina zatvora. 2014. godine Granitov brat Taulant je u Beogradu spriječio da se uprlja zastava Albanije na utakmici Srbije i Albanije.

Granit Xhaka je nakon toga pokazao orla nakon pogotka Srbiji na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Za kraj objave stoji da je Xhaka ponovo heroj Albanaca i to na meču sa Srbijom u Kataru.

Jasno je da Granit nema lijepo mišljenje o Srbiji, što uvijek i potvrđuje. Razlog je između ostalog ta činjenica da je njegov otac Ragip prošao kroz pravu torturu tokom 80-ih godina prošlog stoljeća.

On je s 23 godine uhapšen u Prištini zbog učešća u demonstracijama i uslijedilo je šest mjeseci pakla i patnje za ovog nesretnog čovjeka.

“U pet sati ujutro policija je upala u moju kuću i uhapsili su me. Bio je to šok, a dali su mi samo nekoliko sekundi da obučem majicu i pantalone. Stavili su mi lisice, strpali u kombi i odveli u zatvor”, rekao je Ragip o svom hapšenju i nastavlja priču o razlozima hapšenja:

“Opet bih se bunio protiv države, ali oni su izmislili razloge da me uhapse tvrdeći da smo bili nasilni. Mi smo bili samo studenti koji smo mirno demonstrirali”.

Nad Ragipom je potom počela tortura. Ubačen je u ćeliju s još četiri momka, a svi su boravili u prostoriji veličine četiri puta dva metra.

“Tu smo provodili 23 sata i 50 minuta dnevno. Deset minuta dnevno smo mogli vani, ali nije nam dopušteno da gledamo u nebo. Svaki dan su nas ispitivali, tražili su priznanje o nečemu i mučili su me svaki dan punih šest mjeseci”.

“Tukli su me po šakama, po stopalima, nogama, rukama, gornjem dijelu tijela. Koristili su policijske palice. Nisam znao šta žele da priznam. Nisam znao ništa, samo sam bio dio demonstracija. Bio sam nevin”.

On je ukupno proveo tri i po godine u zatvoru. Uz intervenciju Amnesti Internationala je pušten na slobodu, a nekoliko godina kasnije rodio se Granit.

Ragip je sinu Granitu ispričao šta se desilo. Veznjak Arsenala je govorio o tome u intervju za Guardian 2017. godine.

“Mislim da mi nije ispričao baš sve što se događalo dok je bio u zatvoru”, uvjeren je Granit.

Ragip je priznao da je tako. Tvrdi da samo njegova supruga i otac znaju apsolutno sve što se dešavalo.

“U pravu je. Rekao sam mu 50 posto onog što se dešavalo. Samo moja supruga i otac znaju sve što se dešavalo. Nema potrebe da sinovi znaju sve detalje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: