18 Aprila, 2024

Prijava

Vijeće EU pozvalo političke predstavnike Crne Gore da pokažu odgovornost

Vijeće Europske unije pozvalo je političke predstavnike u Crnoj Gori da pokažu odgovornost te da se suzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije te zemlje.

U nacrtu zaključaka, koji će biti usvojen na sastanku Vijeća općih poslova 13. prosinca, ističe se zabrinutost zbog odluke crnogorske Skupštine o izmjenama ovlasti predsjednika te se dodaje kako ti zakonski akti moraju biti u skladu s ustavom.

Vijeće smatra kako Crna Gora treba omogućiti kredibilitet i funkcioniranje glavnih tijela pravosuđa, imenovati suce Ustavnog suda te se posvetiti provedbi ključnih reformi u pravosuđu.

Vijeće podstiče Crnu Goru da poveća napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su sloboda izražavanja i medija, te borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Također Vijeće je pohvalilo napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima, sa sva 33 otvorena poglavlja i 3 privremeno zatvorena, ali je istaknuto kako je napredak u ovim poglavlja od općeg značaja i nastavit će određivati tempo pristupnih pregovora u cjelini.

Crna Gora  provodi dosljednu suradnju u oblasti vanjske politike koja se usklađuje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere EU, što je, kako se navodi, snažan signal strateškog opredjeljenja Crne Gore na njenom putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: