24 Aprila, 2024

Prijava

Svaki deseti Nijemac ne uključuje grijanje

Njemački građani ove zime tople stanove moraju da plaćaju mnogo više nego što su navikli. Toga su očigledno svjesni, jer svaki deseti do kraja novembra, uprkos povremenoj zimskoj hladnoći, uopšte nije uključivao grijanje, pokazuje jedna anketa.

Prema istraživanju koje je agencija DPA naručila od instituta Jugav, radijatore i peći do 1. decembra je uključilo 90 posto ispitanika, ali 68 posto njih je reklo da je grijalo slabije nego prethodne godine, a polovina značajno slabije. Mnogo stanova u Njemačkoj se grijeje lož-uljem ili gasom. To šteti prirodi, ali većini u Nemačkoj to nije primarni motiv štednje.

Zapravo, svega šest posto ispitanika je reklo da radijatore ne odvrće zbog klimatskih promjena, a više od polovine, njih 56 posto, sedi u hladnom zbog novca.

Petina je grijala slabije ili uopšte nije zbog relativno blage jeseni, a 15 posto je reklo da želi da doprinese stabilnom snabdijevanju energentima, u skladu sa pozivom vlade.

Njemačka je najavila takozvanu kočnicu cijeni gasa, odnosno subvencije za rasterećenje građana i privrede od naduvanih računa. Prema planu, država će dotirati četiri petine prosečne potrošnje energije, a ostatak će potrošači plaćati tržišno.

Ideja je da ljudi i firme mogu da se grijeju i rade uz podnošljiv trošak, ali uz istovremeni podsticaj da štede. Većina potrošača, naime, grijejanje sada plaća dva, pa i tri puta više nego prije godinu.

Skoro četiri petine ispitanika, 78 posto, za sada ipak ništa neće mijenjati. Sedam posto, pak, namjerava da dodaje toplotu sagorevanjem drveta – svaki drugi među njima jer može jeftinije da se grijeje, a trećina jer time doprinosi štednji deficitarnih energenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: