28 Marta, 2024

Prijava

Samit EU-zapadni Balkan pretvaranje globalne neizvjesnosti u regionalnu priliku

Organizacija Friends of Europe upriličila je danas u Briselu samit o temi “Evropska unija-zapadni Balkan pretvaranje globalne neizvjesnosti u regionalnu priliku” koji je okupio brojne donosioce odluka i omogućio detaljnu i inovativnu raspravu o budućnosti regije i njenog odnosa s Evropskom unijom.

Kako je istaknuto, zemlje zapadnog Balkana se ističu kao akteri koji će igrati ključnu ulogu u sigurnosti i demokratiji cijelog kontinenta. Samit se bavio novim izazovima, rizicima i neizvjesnostima s kojima se zapadni Balkan susreo u 2022. godini.

Na prvoj sesiji govorio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski koji je ponovio da je potrebno održati fokus na zemaljama zapadnog Balkana jer je to jedini pravi put za tu regiju.

Naveo je i to da zapadni Balkan ne treba biti u fokusu EU samo onda kada izbiju krize poput migrantske krize ili invazije Rusije na Ukrajinu.

Na toj sesiji premijer Cerne Gore Dritan Abazović naglasio je da je u interesu Evropske unije da zapadni Balkan bude dio EU zbog čega je važno i podržati svih šest zemalja da ostanu fokusirane na agendi EU.

Ocijenio je da je potrebno zajednički odrediti teme oko kojih se predstavnici zemalja slažu i imaju iste ciljeve i zahtjeve te u skladu s tim raditi na putu ka Evropskoj uniji pozivajući EU da razumije specifičnosti svake od zemalja.

Premijer Albanije Edi Rama također je učestvovao u prvoj sesiji samita naglašavajući da je ta zemlja pro-EU mnogo više nego druge zemlje zapadnog Balkana, dodajući da su Albanci lojalan narod i ostaju posvećeni EU.

Istaknuo je da je jučerašnji sastanak na vrhu koji je održan u Tirani bio historijski i dao je jasan signal da se sada razumije da EU treba zapadni Balkan isto toliko koliko zapadni Balkan treba EU, dodajući da je vrlo važno razgovarati jer se članstvo u EU sigurno neće desiti uskoro, ali zemlje moraju uraditi reforme zbog sebe samih prije svega.

Svaka sesija ugostila je do 200 sudionika koji su direktno učestvovali u razgovoru s panelistima, predstavnicima vlasti zemalja zapadnog Balkana, zastupnicima u Evropskom parlamentu, visokim dužnosnicima međunarodnih organizacija te predstavnicima poslovnog i civilnog društva iz regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: