19 Aprila, 2024

Prijava

Tunel iz filma “Lepa sela, lepo gore” napušten, nema ni tete Đane ni Milana ni Halila

„Ja ti ne bih ušla u taj tunel kod drekavca ni za karton vinjaka“ – čuvena je rečenica koju znaju svi ljubitelji domaće kinematografije, a koju izgovara teta Đana, koju je maestralno tumačila legendarna Mica Trofrtaljka u remek-delu Srđana Dragojevića „Lepa sela, lepo gore“.

Naravno, radi se o sceni u kojoj su mali Halil i Milan krenuli u „štetu“, da vide erot’ku iz prve ruke, pre nego što je starija gospođa Đana dobila kamen u glavu, nakon što je otkrila „pravu pionirsku ćunu“.

Većina radnje ovog potresnog filma, koji na sjajan način oslikava raspad velike Jugoslavije i svu tragediju ratnih dešavanja na prostoru bivše države, smeštena je upravo u jednom tunelu, a mnogi ne znaju da se on nalazi blizu manastira Mileševa, kod Prijepolja.

Danas je zapušten i nije u upotrebi, do njega vodi kameni put

Tunel se i dalje nalazi na istoj lokaciji, ali odavno nije u funkciji – niti kroz njega prolaze vozovi, niti se snimaju filmovi.

– Obožavam taj film. Kad sam na internetu pronašao informaciju da je tunel u kom je sniman u blizini Prijepolja, odlučio sam da ga obiđem. Mislim da ne postoji čovjek koji je odgledao taj film, a da ga jeza nije prošla.

Došao sam na ovo mjesto prisjećajući se svake scene. Sada je tunel zapušten i nije u upotrebi, a do njega vodi kameni put. Imao sam osećaj kao da će se svakog momenta pojaviti Halil ili Milan – kazao je za RINU Nikola Sretić, a prenosi Telegraf.

Danas do njega svraćaju samo zaljubljenici u sedmu umetnost

Scenografiju za ovaj kultni film poprilično je pojeo zub vremena, i sada u njega svraćaju samo usputni prolaznici u zaljubljenici u kultno filmsko ostvarenje poput Nikole, do njega dolaze starim kamenim putem.

– Za vreme Titove Jugoslavije, ovim putem pa i kroz tunel planirano je povezivanje Prijepolje sa Sjenicom. Stizalo bi se znatno brže, za 30 kilometara bi zaobišli put preko Nove Varoši.

Danas ostaje da ovo mesto pamtimo samo po jednom čuvenom srpskom filmu u kom su glumili Dragan Bjelogrlić, Manda, Bata Živojinović, Nikola Kojo i mnogi drugi – dodao je on.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: