19 Aprila, 2024

Prijava

Putin: Euroazija lokomotiva globalnog ekonomskog razvoja

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da je Evroazija lokomotiva globalnog ekonomskog razvoja, ističući da se tu formiraju mehanizmi multilateralne saradnje.

Putin je u pozdravnom obraćanju učesnicima 8. Međunarodnog naučnog i stručnog foruma „Primakovska čitanja” istakao da je tema skupa – „Transformacija svjetskog poretka: evroazijska dimenzija” zaista aktuelna, prenosi RIA Novosti.

Prema riječima Putina, kako prenosi Tanjug, u Evroaziji se ubrzavaju procesi integracija i formiraju se efikasni mehanizmi multilateralne saradnje, koji imaju ključnu ulogu u formiranju multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na principima jednakosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja legitimnih uzajamnih interesa.

„Zadatak vanjske politike Rusije je povezan ciljem ostvarivanja maksimalnog nacionalnog razvoja države i procvata privrede, ali i sa idejnim pozicioniranjem Rusije kao bedema zaštite normalnih tradicionalnih vrijednosti, etičkih, porodičnih, patriotskih – bastiona kulturnog i verskog pluralizma. Za tako nešto u Rusiji postoji dobra osnova, a to je konsolidacija čitavog ruskog društva i elita kao odgovor na spoljni pritisak bez presedana”, rekao je savjetnik ruskog predsjednika za međunarodna pitanja Jurij Ušakov na forumu „Primakovska čitanja”.

On je, kako navodi Sputnjik, također, naglasio da spremnost nezavisnih država da brane svoje interese ne slabi nego sve više jača.

Rusija će, ističe Ušakov, razvijati odnose sa državama koje cijene svoj suverenitet i koje smatraju da je saradnja iznad konfrontacije. Zajedno s tim državama Rusija će braniti principe multipolarnog sveta.

U tom kontekstu on je rekao da Rusija danas aktivira veze sa Iranom i zemljama Bliskog istoka, Turskom, arapskim i muslimanskim svetom u cjelini, a o tome svedoči i činjenica da je obim trgovinske razmene sa tim zemljama još 2020. dostigao, a danas i prestiže trgovinu sa Evropom.

On je ocijenio i da Rusija posle raspada SSSR nije dobila svoje mjesto u evropskoj porodici.

Kako je rekao, ako su ranije mnogi u Rusiji govorili i vjerovali u mogućnost ostvarenja De Golovog zaveta o izgradnji zajedničkog prostora od Lisabona do Vladivostoka, onda je sada svima jasno da je taj projekta propao.

Forum „Primakovska čitanja” je naučno-ekspertski forum posvećen međunarodnim odnosima i ekonomiji. Održava se od 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: