28 Marta, 2024

Prijava

Prva značajna smanjenja cijena usluga prenosa podataka u romingu će stupiti na snagu od 1. oktobra 2023.

Telekom operateri iz Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjenje cijena rominga između EU i regiona od 1. oktobra 2023., čime je započeo današnji samit EU i zapadnog Balkana u Tirani.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da je prvo pitanje koje im je bilo upućeno nakon što je režim rominga kao kod kuće stupio na snagu u našem regionu prošlog jula bilo kada će se smanjiti cijene rominga sa Evropskom unijom.

– I to je prva stvar na kojoj smo počeli raditi nakon tog 1. jula. Drago mi je da mogu reći da je to vrijeme došlo i da će cijene rominga između zapadnog Balkana i Evropske unije pasti zajedno s lišćem naredne jeseni. To je, međutim, tek početak procesa do ostvarivanja krajnjeg cilja smanjivanja cijena rominga između EU i regiona na približno isti nivo domaćih cijena – rekla je Bregu.

Navedeno je da će svaki telekom operater iz EU i regiona koji je potpisnik Deklaracije razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cijena za svoje korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama, dok će prva značajna smanjenja cijena usluga prenosa podataka u romingu stupiti na snagu od 1. oktobra 2023.

Važno je da kreatori politika na zapadnom Balkanu ubrzaju provođenje reformi politika u telekom sektoru, u skladu sa zaključcima Digitalnog samita zapadnog Balkana 2022., a u cilju stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta regiona i poticajnijeg poslovnog okruženja. Ekonomije sa zapadnog Balkana trebaju provesti pomenute reforme najkasnije do kraja 2023., saopćeno je iz RCC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: