25 Aprila, 2024

Prijava

Polovna odjeća postaje simbol nove modne revolucije

Tržište polovne odjeće je dostiglo vrijednost od 96 biliona dolara na globalnom nivou u 2021. godini i smatra se da će se podići na 218 biliona do 2026. godine. Kako je ova grana modne industrije postala popularna za kratko vreme i koje promjene donosi?

Mnogi brendovi je pokrenuo online sekciju prodaje već nošenih komada iz prethodnih kolekcija. Zvezde poput Olivije Rodrigo i ASAP Rokija prodaju komade koje su ranije obukli. Otvoreno je bezbroj sajtova i profila na internetu isključivo za kupovinu i prodaju polovne garderobe.

Tokom pandemije, mladi korisnici društvenih mreža su pokrenuli trend nošenja stare odjeće svojih roditelja. Ovo je ubrzo preraslo u traženje originalnih i zanimljivih polovnih komada preko interneta, ili u lokalnim prodavnicama. Od tada, ova vrsta kupovine i prodaje već nošene garderobe je postala ogroman hit koji se sada proširio do poznatih ličnosti i velikih brendova.

Prema statistici, pripadnici generacije Zed su najviše doprinijeli rastu ovog trenda. Na TikToku i Instagramu se može pronaći hiljade klipova o kombinovanju polovnih komada, kao i gdje mogu da se pronađu. Takođe, pravi se razlika u odnosu na ”vintidž” garderobu. Roba postaje vintidž nakon 30 godina i kada se po njoj jasno vidi kojem vremenskom pediodu pripada. To čini ovakve komade ekskluzivnim i obožavanim među kolecionarima.

Međutim, trend kupovanja polovne odjeće nije nastao samo iz želje za jedinstvenim komadima. Zahvaljujući internetu, mlađe generacije su više informisane o ekološkom stanju sveta nego ikada, pogotovo o zagađenju kojem doprinosi modna industrija. U borbi protiv prekomerne proizvodnje, okreću se ka korištenju već nošenog, umjesto kupovanju novih komada svake sezone.

Pored ekološkog doprinosa, ovakva kupovina je najčešće finanskijski odgovorniji izbor. Mogu se pronaći veoma dobri komadi za manje novca. Također, mnogi od nas imaju ormare pune stvari koje skoro nikada ne nosimo. Umjesto bacanja, ovu odjeću možemo donirati ili prodati, dajući joj nov život i ciklus nošenja.

Pored dobrog ekološkog izbora, kupovanje polovnih komada otkriva mnoge opcije u razvijanju ličnog stila koji može odudarati od drugih, pogotovo u vremenu kada je teško naći potpuno unikatne komade u prodavnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: