19 Aprila, 2024

Prijava

Piksi u Beogradu sjeo pred novinare i ljutito poručio: “Ne dam da ovo neko pljuje i ponižava”

Reprezentacija Srbije razočarala je navijače nastupom na Svjetskom prvenstvu u Kataru jer su Orlovi ispali već u grupnoj fazi iako su čak najavljivani kao favoriti iz sjene. Ekipa se vratila u Beograd, a danas je selektor ove selekcije Dragan Stojković izašao pred novinare kako bi dao što više odgovora.

Srbija je na Mundijalu u grupnoj fazi osvojila samo jedan bod što je ispod svih očekivanja. Mnogi su smatrali da će sigurno proći grupnu fazu, a navijači Srbije su čak vjerovali da bi njihova selekcija mogla zaista daleko dogurati.

Međutim, taj san prekinut je na najgori način porazom u posljednjem kolu od Švicarske (3:2) gdje je Srbiji trebala pobjeda za plasman dalje.

Nakon svega poznato je šta se sve izdešavalo i nakon utakmice protiv Švicarske zbog čega su se Orlovi s gorkim okusom u ustima na kraju vratili Beograd.

Dragan Stojković za 14 sati je zakazao press konferenciju kako bi se obratio novinarima koji su “naoružani” pitanjima čekali da se pojavi kako bi pokušao objasniti zašto se Srbiji desio takav pad na Svjetskom prvenstvu.

“Sazvao sam ovu press konferenciju iz poštovanja prema medijima i javnosti. Kao odgovoran čovjek ću da odgovorim na sva pitanja. Nisam bio taj koji je letio niti šetao sa cvijećem po Beogradu kada smo pobjeđivali, tako da sada neću da se krijem niti bježim od odgovornosti. Da sjednem na avion i odem negdje, pa da se javim saopštenjem kao što je to danas moderno. To ja ne radim”, počeo je Stojković i nastavio.

“Veliku uspjeh je napravljen odlaskom na Mundijal. Kasnije Liga nacija i perfektan niz i prvo mjesto, plasman u Ligu A i mjesto među najboljih 15 ekipa u Evropi. Neću dati da neko na to pljuje i ponižava. To su činjenice da smo za ovih 20 mjeseci koliko sam tu uradili fantastične stvari”.

“Možda smo mogli proći grupu, ali kasnije ne bismo ništa uradili. Ne dam da neko predstavi da je sve crno i ne bih sjedio ovdje da se osjećam osramoćeno, bezvrijedno ili poraženo. Jesmo izgubili, ali nismo poraženi i uzdignute glave idemo dalje, nemamo čega da se stidimo”.

Piksi smatra da su kritičari jedva dočekali da dođe do neuspjeha kako bi ocrnili sve ono dobro što je njegova reprezentacija uspjela da napravi u prethodnom periodu.

“Oni su jedva dočekali neuspjeh i svojih pet minuta, ali neće to poremetiti ovu zdravu grupu i ono što smo napravili. Dostojanstveno trpimo sve, kao što smo prihvatili pohvale tako ćemo i kritike. Ne dozvoljavam da se ovo prikaže kao jedna katastrofa, bit ćemo jači nakon svega ovoga”, rekao je Stojković, pa se osvrnuo pitanje da li je mogao neke druge igrače voditi u Katar.

“Spisak? Bilo je nerealno da igrači koji nisu učestvovali u kvalifikacijama budu na spisku za Mundijal, a da udarne igle ostavimo da sjede kući. Iako nisu bili u najboljem stanju i najzdraviji to je bilo nemoguće. Pokazali su požrtvovanje, igrali pod injekcijama, rizikovali teže povrede i pauze i to mora da se poštuje jer su ginuli za dres Srbije. Spisak se nije pravio po kancelarijama niti se gledao nečiji interes. Spisak je napravljen hladne glave i to su igrčai koji su iznijeli teret kvalifikacija”.

“Fizički nismo bili na nivou ovog takmičenja. Da se računa 50-60 minuta naših utakmica bili bismo prvi u grupi, ali nismo bili na nivou da odgovorimo svih 90 minuta. I druge reprezentacije su imale slične probleme, eto recimo Belgija je izgledala kao izduvan balon”.

Niko od igrača nije najavio povlačenje iz reprezentacije.

“To apsolutno niko od igrače nije uradio niti najavio. Idamo dalje, već u martu nas čekaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Nakon 24 godine želimo po prvi put odvesti Srbiju na to takmičenje. Svi su motivisani i računam na sve igrače”, jasan je bio Stojković, pa se osvrnuo na priče da su igrači imali problema na psihološkom planu.

“Mi smo uspjeli ono što je najteže u fudbalu, a to je da iz minusa dođeš u plus. Uspjeli smo protiv Švicarske da dođemo do 2:1 i imali incijativu i plan za poluvrijeme gdje smo već spremili dvostruku promjenu. Ali, onda primiš taj gol na kraju prvog dijela i sve padne u vodu. Na početku drugog dijela opet je došlo do šoka i iz tog minusa jednostavno više nismo našli snagu da se vratimo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: