14 Aprila, 2024

Prijava

Izložba ‘Sevdah/Selvans ‘Giana Lucae Palazzolija u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti

Izložba “Sevdah/Selvans” italijanskog autora Giana Lucae Palazzolija poznatijeg kao LIBICOCCO biće otvorena 9. decembra u galeriji “Mak” Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, najavili su iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

Naziv izložbe potiče od dvije riječi: sevdah i Selvans.

Termin “sevdah” autor je prvi put čuo 2019. godine kada je boravio u Sarajevu kao učesnik Međunarodne umjetničke kolonije čija je tema bio upravo sevdah.

Gian Luca Palazzolo ističe da je sedmicama prije početka putovanja i tog iskustva, stupio u kontakt s muzikom i kulturom koju smatra dubokom i i fascinantnom.

Drugi termin “Selvans” je ustvari naziv za etruščansko božanstvo koje štiti šume. Etruščani su tajanstveni narod koji je između 900. i 800. godine prije nove ere živio na području današnje Italije. Autor je smislio specifičan način kako da svojom vizuelnom umjetnošću izrazi sve emocije i osjećaje koji proizlaze iz sevdaha. Došao je na ideju da su cvijeće i biljke koje izlaze iz ljudske kože, način da izrazimo bol koju ispuštanje naših emocija može donijeti, ali i ljepotu tog procesa, ljubav koja izlazi. Autor je na taj način spojio dvije inspiracije i dvije kulture te na jedinstven način povezao Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

Glavni dio izložbe Sevdah/Selvans čini dvanaest akvarel slika, od kojih svaka prikazuje imaginarni lik, pripadnika paganskog plemena ljudi, koji žive u potpunoj simbiozi s biljkama i drvećem, koje iz njih izrasta, odnosno proizlaze iz njihove kože, s njihovih ruku i lica. Svi će oni biti u sličnom položaju, poput drevnih božanstava i karijatida, sa smirenim stavom, pokazujući kako iz njih izrastaju emocije poput drveća i cvijeća.

Organizator gostovanja je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u saradnji sa novinarkom i autorovom prijateljicom Merimom Čustović, a pokrovitelji izložbe su Ambasada Italije u Sarajevu i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Gian Luca Palazzolo je slikar i ilustrator koji živi u Livornu u Italiji. Svojim umjetničkim imenom Libicocco (preuzeto iz Danteove Divine Commedia Europi. Realizirao je i pozorišne scenografije, ilustrirao knjige poezije, stvarao vlastiti grafički roman, slikao murale…,navodi se u saopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: