4 Juna, 2023

Prijava

Blinken: Nećemo Rusiju proglasiti sponzorom terorizma

Administracija predsjednika Bidena radi sa Kongresom na jačanju pritisaka na Rusiju, istovremeno izbjegavajući negativne posljedice koje bi svrstale Rusiju na listu zemalja sponzora terorizma, izjavio je za televiziju CNN državni sekretar SAD Blinken.

– Stalno izučavamo različite metode kojima možemo da pribjegnemo kako bismo pojačali pritisak na Rusiju. Radimo sa Kongresom na zakonu koji bi nam pomogao da zaobiđemo neke poteškoće koje su povezane sa stavljanjem zemlje na listu sponzora terorizma, za koje ste već videli da mogu da imaju nepredviđene posljedice –  rekao je Blinken odgovarajući na pitanje zašto SAD nisu stavile Rusiju na taj spisak.

Prema stavu Stejt departmenta, antiruske sankcije SAD imaju uticaj koji se vremenom povećava.

Bajden je početkom septembra rekao da ne bi trebalo da SAD proglase Rusiju državom – sponzorom terorizma.

Američki Senat u julu je jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se Blinken poziva da proglasi Rusiju za „državu sponzora terorizma” zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu meru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department.

Poljski parlament je u oktobru jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se Rusija proglašava za terorističku državu.

U dokumentu se osuđuje ruska agresija i pozivaju druge države da donesu istu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti