25 Aprila, 2024

Prijava

Beograd: Danas susret Lajčaka i srpskog predsjednika Vučića

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarat će danas sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a nakon toga susreta srpski predsjednik Vučić donijet će odluku hoće li putovati u Tiranu na samit EU i zapadnog Balkana.

Srpski predsjednik Vučić kazao je u petak da je spreman razmotriti promjenu odluke da ne sudjeluje na samitu EU i zapadnog Balkana u Tirani, što je ranije najavio ljut zbog odluke kosovskog premijera da u vladu za ministra za etničke skupine imenuje umjerenog srpskog političara.

Nakon susreta s europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyjem, Vučić je rekao da mu je sugovornik nedvosmisleno rekao da ljudi iz Europske unije misle da je važno da predstavnik Srbije bude u Tirani

Vučić je tom prigodom kazao kako osobno ne vidi smisao odlaska u Tiranu, ali je spreman saslušati argumente te istaknuo da srpska premijerka Ana Brnabić misli da je važno da on bude u Tirani.

Srbijanski predsjednik ranije je najavio da neće sudjelovati na planiranom sastanku na vrhu između EU i šest zemalja zapadnog Balkana početkom prosinca u Tirani, ljut zbog toga što je kosovska vlada za ministra izabrala umjerenog srpskog političara umjesto osobe blisko povezane s vladajućom strankom u Srbiji.

Tijekom ovog tjedna Lajčak bi se također trebao sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a tijekom susreta bit će riječi o idućim koracima koje bi trebalo poduzeti za normalizaciju odnosa dvije zemlje.

“Planiram sljedećeg tjedna posjetiti Beograd i Prištinu i razgovarati o idućim koracima i onda pripremimo sljedeći sastanak na visokoj razini između predsjednika Vučića i premijera Kurtija, koji će u potpunosti biti posvećen procesu normalizacije”, rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, rano proljeće 2023. godine moglo bi biti rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Sastanak s Vučićem planiran je u 11 sati, a Lajčak bi se danas također trebao sastati sa srpskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: