18 Aprila, 2024

Prijava

Sirijski Kurdi obustavljaju sve vojne akcije sa koalicijom koju predvode Amerikanci

Portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Aram Hena rekao je danas da će sve zajedničke protivterorističke operacije snaga sirijskih Kurda i grupa koju predvode SAD protiv Islamske države, biti obustavljene kao rezultat turskog bombardovanja na sjeveru Sirije.

“Zaustavljene su sve koordinacije i zajedničke protivterorističke operacije protiv Islamske države sa koalicijom kao i sve zajedničke specijalne operacije koje smo redovno sprovodili”, rekao je Hena za Rojters. Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder ranije je rekao novinarima da operacije protiv ID nisu prestale.

Lider SDF-a Mazlum Abdi ranije ove sedmice je rekao za Rojters da želi “jaču” podršku iz Vašingtona nakon što je Turska rasporedila vojne snage duž granice sa Sirijom. “Potrebne su nam jače, čvršće izjave da zaustavimo Tursku. Turska je objavila svoju namjeru. Stavovi drugih zemalja mogu uticati na odluku Ankare o potencijalnoj invaziji“, rekao je Abdi, prenosi Tanjug.

Turska je 20. novembra pokrenula vazdušne napade na položaje pripadnika kurdske milicije i pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Sirije, nakon terorističkog napada 13. novembra u centru Istanbula, u kojem je ubijeno šest, a ranjeno više desetina ljudi a za koji je Ankara okrivila kurdske ekstremiste. Osim vazdušne operacije, predsjednik Turske je najavio i kopnenu operaciju u doglednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: