1 Juna, 2023

Prijava

Vođa Islamske države digao sebe i svoje saborce u vazduh

Militant Islamske države (IS) vođa Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kuraiši, koji je poginuo sredinom oktobra u Siriji, digao je u vazduh sebe i svoje pomoćnike nakon što su ih opkolili lokalni borci u mjestu Džasem, rekli su Rojtersu borci koji su bili umješani u taj sukob.

Američka vojska saopštila je jučer da je Al-Kuraiši ubijen u napadu koji je izvela pobunjenička Slobodna sirijska armija u južnoj provinciji Dera.

Pokrajina je stavljena pod kontrolu sirijske armije nakon sporazuma o pomirenju, uz posredovanje Rusije, 2018. koji je vratio Damasku kontrolu nad južnom Sirijom.

Al-Kuraiši i njegovi pomoćnici otkriveni su u tajnom skrovištu u kući, rekli su izvori za Rojters, među kojima su bili i borci FSA, rođaci poginulh boraca i stanovnici Džasema.

Islamska država zauzela je ogromne delove Iraka i Sirije 2014. godine.

Vladavina Islamske države, tokom koje je ubijeno i pogubljeno na hiljade ljudi, okončana je u Mosulu kada su iračke i međunarodne snage tu grupu pobedile 2017. godine, prenosi Tanjug.

Islamska država je izgubila osvojene teritorije u Siriji u proleće 2019, ali i dalje djeluje u toj zemlji, podsjeća britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti