31 Januara, 2023

Prijava

Vlasti San Franciska odobrile policiji da koristi „robote ubice“

Vlasti San Franciska odobrile su gradskoj policiji upotrebu robota sa potencijalno smrtonosnim sposobnostima. Ova odluka uslijedila je nakon žestoke rasprave.

„San Francisko kronikl” objavio je da je odluka donijeta nakon rasprave u Nadzornom odboru, osam glasova je bilo za i tri protiv. Jedan od članova odbora, Rafael Mandelman, potvrdio je da je odbor donio uredbu kojom se odobrava politika „koja reguliše finansiranje, nabavku i upotrebu određene tehnologije”.

„Ovo uključuje sedam robota dizajniranih da neutralizuju bombe i obezbjeđuju video izviđanje”, objavio je Mandelman, prenosi Indeks.

Protiv su bili Hilari Ronen, Din Preston i Šaman Volton, a Ronen je navela da je sramota to što su samo tri osobe „glasale protiv naoružavanja robota”. Din Preston je omogućavanje policijskoj upravi San Franciska da koristi robote za ubijanje ljudi ocijenio kao uznemirujuće.

Mandelman je istakao da je prema ovoj politici gradska policija „ovlašćena da koristi ove robote za izvođenje smrtonosne sile u ekstremno ograničenim situacijama kada je rizik od gubitka života za građane ili službenike neminovan i nadmašuje bilo koju drugu dostupnu opciju sile”.

Iako nijedan od robota nije naoružan i policija ne planira da ih naoruža, Mandelman je naveo da u nekim situacijama, kao što su teroristički napadi ili masovne pucnjave, policija može koristiti robote s oružjem. On je dodao da policija u San Francisku koristi robote od 2010. godine i do sada nikada nisu korišteni za primjenu smrtonosne sile.

„Postoji samo jedan slučaj u evidenciji da je robot za sprovođenje zakona korišten da ubije nekoga, 2016. godine kada je policija u Dalasu upotrijebila robota da ubije snajperistu koji je ubio pet policajaca”, kazao je.

Nadzorni odbor je zakonodavna vlast grada i okruga San Francisco i sastoji se od 11 članova jer se svaki član bira na nestranačkoj osnovi iz područja u kojem žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti