29 Marta, 2024

Prijava

Gong: Hrvatska je katastrofalno koristila EU novac u borbi protiv korupcije

Hrvatska je katastrofalno podbacila u korištenju novca Europskog socijalnog fonda za borbu protiv korupcije, rezultati su ‘čista nula’ jer od 2014. do 2020. nije bilo pozitivnog pomaka u kapacitetima javne uprave i ključnih dionika za borbu protiv korupcije, rezultat je Gongove analize.

“Iako prema indikatorima Svjetske banke Hrvatska u kapacitetima za kontrolu korupcije dramatično zaostaje ne samo za članicama OECD-a , već i kombiniranim prosjekom zemalja Europe i središnje Azije, katastrofalno je podbacila u korištenju sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF) namijenjenih borbi protiv korupcije’, ističe se u sažetku Gongove analize.

“Sredstva ESF-a za borbu protiv korupcije u razdoblju 2014. – 2020. bila su namijenjena uvođenju antikorupcijskih mehanizama u javnu upravu te jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za borbu protiv korupcije. Nalazi vanjske evaluacije jasno ukazuju kako se ESF nije koristio za ozbiljnu borbu korupcije unutar javne uprave, a da su ostvarenja na ovom planu, ako ih se tako uopće može nazvati, uglavnom kozmetičke prirode”, ističe autor analize Nikola Buković.

Dodaje i kako se “ostvarenja” u pravilu ne tiču izravno borbe protiv korupcije, već stvaranja povoljnijeg okruženja za njezinu prevenciju i suzbijanje. Antikorupcijske aktivnosti u projektima financiranima kroz ESF svele su se isključivo na aspekt povećanja transparentnosti rada tijela uprave i to uz izuzetak projekta Povjerenika za informacije, većinom kao manji dio i/ili posljedica provedbe drugih projektnih aktivnosti vezanih za digitalizaciju usluga, ističe se u analizi.

U analizi navodi i da je do kraja 2020. godine, a vezano uz specifični cilj usmjeren reformi javne uprave te unapređenju javnih usluga, realizirano ukupno samo pet projekata.

S druge strane, Buković ističe i da je, kada je riječ o jačanju civilnog društva za borbu protiv korupcije, sve ostalo samo na jednom propalom natječaju u kojem su državna tijela htjela financirati udruge da se bore protiv korupcije u gradovima, općinama i županijama i to, vjerovali ili ne, upravo u partnerstvu s tim istim gradovima, općinama i županijama.

“Javni poziv kojim su hrvatska tijela u sustavima upravljanja i kontrole korištenja Europskog socijalnog fonda nastojala provesti ovu kategoriju aktivnosti zasigurno spada u kategoriju najgoreg od najgoreg u kontekstu dosadašnje provedbe ESF-a u Hrvatskoj”, ističe Buković.

Gongova analiza nudi i sasvim jasan zaključak – kada je riječ o tome kako se Hrvatska bori protiv korupcije korištenjem sredstava ESF-a stoji nedvosmislena ocjena – “čista nula, najgore od najgorega”, prenosi Hina.

No, navode i željeni smjer promjena naglašavajući kako je potrebno osmisliti i provoditi ambiciozne anti-korupcijske reforme javnog sektora te ih financijski podržati planiranim sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

“Istodobno Hrvatska treba ambicioznije ulagati u borbu protiv korupcije ne samo iz EU sredstava, već i iz nacionalnih javnih izvora. Tu u prvom redu mislimo na primjereno, stabilno i neovisno financiranje ključnih dionika kao što su organizacije civilnog društva koje se bave borbom protiv korupcije te istraživački novinari”, zaključuje se u Gongovoj analizi dostupnoj na njihovoj web stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: