28 Marta, 2024

Prijava

Francuski baget je uvršten na UNESCO – ovu nematerijalnu kulturnu baštinu

UNESCO je proširio svoju listu nematerijalnih kulturnih baština time što je na nju uvrstio jedinstveni francuski hljeb, popularni “beget”.

Svake godine postoji otprilike 100 novih dopuna liste iz cijelog svijeta, liste koja ima za cilj zaštitu i podizanje svijesti o kulturnoj baštini koja se ne može definirati jednim mjestom ili jedinicom.

U saopštenju UNESCO-a stoji da je baget “najpopularnija vrsta hljeba u Francuskoj tokom cijele godine“.

Bageti zahtevaju specifično znanje i tehnike: peku se tokom dana u malim serijama, a rezultati variraju u zavisnosti od temperature i vlažnosti.

Oni također stvaraju načine potrošnje i društvene prakse koje ih razlikuju od drugih vrsta hljeba,

kao što su svakodnevne posjete pekarama radi kupovine vekni i posebnih polica za izlaganje koje odgovaraju njihovom dugačkom obliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: