19 Aprila, 2024

Prijava

(FOTO) Oni su prijatelji nauke: Federalno ministarstvo obrazovanja uručilo priznanja najzaslužnijim

Studenti koji najviše koriste bioblioteke dobili novčane nagrade

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke danas je uručilo priznanja pod nazivom “Prijatelji nauke”. Plakete su uručene u okviru obilježavanja Dana nauke. Dobitnike ovih 15 priznanja predložio je Sketor nauke i tehnologije Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Tri plakete su uručene osobama i ustanovama iz Mostara i to prof.dr.sc. Aleni Huseinbegović, rektorici Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Nastavničkom fakultetu ovog Univerziteta, te Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Dobitnik priznanja iz Zenice je Zenička razvojna agencija ZEDA.

Osam plaketa je uručeno dobitnicima iz Sarajeva i to: dr.sc. Damiru Marjanoviću, redovnom profesoru Internacionalnog univerziteta Burch, Bošnjačkom institutu-Fondaciji Adila Zulfirkapašića, Jasminu Ahmiću, direktoru Centra za edukaciju „Dizart“, Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, profesoricama ovog fakulteta dr.sc. Ladi Lukić Bilela i dr.sc. Senki Barudanović, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH te Vildani Selimbegović, glavnoj i odgovornoj urednici lista Oslobođenje.

U Tuzlu idu tri plakete i to: Studentskom vijeću Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli-MEDICUS, Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli i Udruženju hemičara Tuzlanskog kantona.

Istim povodom Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je dodijelilo i šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka, i to onima koji su u 2022. godini najviše koristili knjižni fond, elektronske baze podataka i druge usluge ovih biblioteka.

Novčanim nagradama, odnosno sa po 300 KM, nagrađeni su: Selma Muratspahić, iz Gornjeg Vakufa – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Mirnesa Beganović, iz Zenice – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Zenici, Selma Begić, iz Bihaća – na prijedlog Kantonalne i univerzitetske biblioteke Bihać, Ante Raič, iz Čitluka – na prijedlog Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Mostaru, Enis Uzunović, iz Sarajeva – na prijedlog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH te Nisad Karabegović, iz Tuzle – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Tuzli.

Izvor : https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/oni-su-prijatelji-nauke-federalno-ministarstvo-obrazovanja-urucilo-priznanja-najzasluznijim-813943

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: