23 Aprila, 2024

Prijava

Dobra vijest za vozače: Od danas dizel ispod 3 KM u Sarajevu, prvi put nakon dugo vremena

Trendovi pada nafte i naftnih derivata konačno su se pozitivno odrazili i na Bosnu i Hercegovinu. Naime, prema saznanjima Klix.ba, od sutra bi se cijena dizela na pumpama u Sarajevu trebala spustiti ispod 3 KM po litri, prvi put nakon dugo vremena.

Kako saznajemo, iz kompanije Hifa su se danas obratili resornom ministarstvu sa zahtjevom da se formira cijena dizela od 2,96 KM, koja će biti prvo smanjenje cijene ispod 3 KM ove vrste goriva, od početka naglog poskupljenja izazvanog ratom u Ukrajini.

Kako smo saznali, ukoliko se nastavi trend pada vrijednosti američkog dolara na kursnim listama, za očekivati je dalji pad cijene ovog energenta u narednim sedmicama.

Podsjećamo, od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su strahovi vezani za Kinu, ali i pregovori o mogućem ograničavanju cijene ruske nafte od strane Evropske unije.

Početkom ovog mjeseca, četvrtog novembra cijena nafte iz Sjevernog mora – brent je iznosila 98,57 dolara po barelu. Trenutno se ovom naftom za decembarske ugovore trguje za 84,60 dolara po barelu. U ponedjeljak je cijena nafte bila tek par centi veća od 80 dolara po barelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: