28 Marta, 2024

Prijava

Bivši šef FTX kripto berze tvrdi da nije počinio prevaru: I ja sam izgubio skoro sav novac

Bivši izvršni direktor kripto berze FTX Sam Bankman-Fried negirao je da je počinio prevaru zbog koje je došlo do kolapsa berze navodeći kako je i on izgubio skoro sav novac.
Globalna kripto berza, koja je u jednom trenutku bila procijenjena na 32 milijarde dolara (26,5 milijardi funti), propala je u novembru. Mnogi investitori nisu bili u mogućnosti da povuku svoja sredstva sa platforme koja je sada bankrotirala, kao ni sam osnivač.Bankman-Fried je čovjek koji je slavljen kao legendarna ličnost u kripto industriji, a sada se suočava sa mnogim problemima. Za New York Times je sada rekao da je imao “loš mjesec” i da mu gotovo nije preostalo ništa novca.

Također rekao je da su mu advokati savjetovali da ne govori javno, ali je ignorisao njihov savjet. On je medijima negirao da je lično premjestio bilo kakav novac iz FTX-a, rekavši da sada nema “približno ništa”.

Govoreći sa Bahama, rekao je da mu je ostala jedna kreditna kartica na kojoj je bilo oko 100.000 dolara.

U intervjuu je rekao i da nije namjerno obmanuo investitore: “Nikad nisam pokušao da počinim prevaru”.

On kaže kako je potcijenio količinu gotovine koja je potrebna za pokriće isplate FTX klijenata – što je dovelo do problema na berzi. Prema sudskom podnesku ranije ovog mjeseca, FTX trenutno duguje svojim 50 najvećih povjerilaca skoro 3,1 milijardu dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: