25 Aprila, 2024

Prijava

Za nove generacije naveo pet tačaka na kojima su insistirali da se nađu u sporazumu s HDZ-om

Jučer je u Sarajevu potpisan sporazum između Osmorke i HDZ-a, a među potpisnicima je i pokret Za nove generacije. Oni su naveli pet tačaka na kojima su insistirali da se nađu u sporazumu.

Ističu da su kao nova politička opcija ozbiljno shvatili i prihvatili obavezu koju su joj dodijelili građani na Općim izborima 2022. godine te da su zbog toga u proteklim danima uzeli aktivno učešće u pripremanju smjernica djelovanja buduće izvršne vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Njihov tim je, između ostalog, insistirao da se u ovaj dokument inkorporiraju stavke poput:

  • Iznalaženja adekvatnog rješenja problema unutrašnjeg duga;
  • Implementacija zelenih politika i razvoj turizma;
  • Implementacija obuhvatnih, odgovornih i ubrzanih agrarnih politika koje će podrazumijevati potpunu iskorištenost IPARD (instrument predpristupne pomoći za ruralni razvoj) i IPA fondova;
  • Razvoj i reforme zdravstvenih politika koje će modernizirati i podići kvalitetu zdravstvenih usluga;
  • Modernizacija i povećanje kvalitete i standarda obrazovanja, povećanje izdvajanja za naučnu djelatnost, sistemsko stručno planiranje prilagođeno tržištu rada.

“Zahvaljujemo našim partnerima što su prihvatili ove ciljeve kao bitne odrednice budućeg djelovanja vlasti u FBiH”, rekli su oni.

Također kažu da su se predstavnici pokreta Za nove generacije ovim potpisom obvezali da u onoj mjeri u kojoj budu učestvovali u vlasti na nivou FBiH, a posebno u njenom izvršnom dijelu, realiziraju sve ono za šta su se zalagali u predizbornom programu.

“Podržat ćemo sve ono što će biti usmjereno ka boljitku Bosne i Hercegovine i svih Bosanaca i Hercegovaca”, zaključuju iz ovog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: