27 Februara, 2024

Prijava

Narod Države Kuvajt donacijom aparata za akutnu hemodijalizu podržao liječenje djece u BiH

Organizacija Al Najat iz Kuvajta i Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka prikupili su potrebna sredstva za nabavku aparata za akutnu hemodijalizu djece za Kliniku za dječije bolesti UKC Tuzla, koja je izuzetno vrijedna i važna u procesu liječenja djece za nefrološkom problematikom, među kojima su nerijetko i djeca oboljela od malignih bolesti.

Vrijednost donirane opreme iznosi 50.000 KM i danas je uručena Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, gdje je smještena na Odjeljenje intenzivne terapije i njege.

Donirana oprema će služiti za akutnu hemodijalizu djece sa nefrološkim problemima, od dojenačke dobi pa sve do doba adoloscencije, a među kojima su i djeca oboljela od raka, koja nerijetko imaju nefrološke komplikacije kao posljedicu liječenja malignih bolesti.

– Trenutno se na Klinici za dječije bolesti liječi djevojčica uzrasta 15 godina od akutne limfoblastne leukemije, koja ima zatajenje bubrega i kojoj je prijeko potrebna akutna hemodijaliza. Ovaj aparat za akutnu hemodijalizu spašava živote. Stoga se od srca zahvaljujemo narodu Države Kuvajt i Udruženju Srce za djecu za ovu donaciju, koja će uveliko olakšati proces liječenja našoj djeci – rekla je dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Tom vrijednom nabavkom ostvaren je izuzetan napredak u borbi za život najteže oboljelih malih pacijenata, kojima akutna hemodijaliza spašava život, saopćeno je iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: