22 Maja, 2024

Prijava

Izabrana riječ godine – “opisuje manipulaciju izluđivanjem”

Američki izdavač rečnika Merijam-Vebster proglasio je “gaslighting” riječju godine, pojasnivši da ona odražava aktuelno doba dezinformacija.

Prema Merijam-Vebsteru, u godini 2022. zabilježen je porast od čak 1.740 posto kada je u pitanju pretraživanje te riječi, koja potiče od naziva predstave iz 1938. godine “Gas Light”, čiji je autor Patrik Hamilton. Šest godina kasnije, snimljen je i film “Gaslight” o čovjeku koji izluđuje svoju suprugu do te mjere da i sama počinje da sumnja u svoje misli i mentalnu stabilnost.

Američki riječnik definiše “gaslighting” kao “čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno za sopstvenu korist”.

Neki stručnjaci “gaslighting” opisuju i kao manipulaciju izluđivanjem ili oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač manipuliše opisima situacije kako bi žrtvu naveo da posumnja u sopstveni doživljaj stvarnosti.
Poslednjih godina, uzveši u obzir porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje, ‘gaslighting’ je postala omiljena riječ za percepciju prevare. Zbog toga je (vjerujte nam!) po našem izboru zaslužila svoje mesto kao riječ godine“, pojasnili su urednici Merijam-Vebstera.
Među ostalim rečima koje su ušle u uži izbor su “omikron”, prema slovu grčke abecede koje se koristi za imenovanje posebno zarazne varijante koronavirusa i “sentient”, riječ koju su korisnici pretraživali nakon što je Guglov inženjer Blejk Lemojn za Vašington post rekao da vjeruje da je jedan od guglovih projekata veštačke inteligencije postigao razum. Nakon tog istupa Lemojn je suspendovan s posla.
Ostali kandidati bili su riječi oligarh, codify, LGBTQIA, loamy, raid i Queen Consort.
Bonus bodovi (koji nemaju novčanu vrednost) biće dodeljeni svakom ko uspe da upotrebi sve ove riječi (i gaslighting) u jednoj rečenici“, stoji u tvitu uredništva Merijam-Vebstera.
U drugom tvitu pojašnjava se da je Merijam-Vebster riječ godine “statistička mjera” izraza koji su korisnici tražili u riječniku tokom prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: