28 Marta, 2024

Prijava

UN Women BiH organizuje u Bihaću info kutak o seksualnom nasilju

UN Women BiH najavio je za 29. i 30. novembar u Bihaću info kutak o seksualnom nasilju, u okviru kampanje ‘16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’.

 

– Dva dana zaredom, 29. i 30. novembra u Bihaću Info kutak će biti postavljen u TC Robot (Put armije RBiH b.b.) gdje će (od 12 do 18 sati) građani i građanke imati priliku da sa stručnjacima i stručnjakinjama razgovaraju o različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja, ispune online kviz koji propituje koliko su informisani o toj temi te da li prepoznaju različite oblike seksualnog uznemiravanja – navodi se.

UN Women BiH provodi, od 24. novembra do 9. decembra uz podršku Švedske i u suradnji sa partnerima, kampanju ‘16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’ koja se ove godine fokusira na borbu protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja nad ženama i djevojčicama u BiH.

Pod motom #neznačine i #prepoznajidjeluj UN Women BiH u pet gradova organizuje info kutke, sigurne zone za razgovor o seksualnom nasilju i seksulanom uznemiravanju.

Kako podsjećaju organizatori, prvi Info kutak održan je u Banjaluci, a nakon Bihaća bit će postavljen još u Tuzli, Mostaru i Sarajevu. Info kutke UN Women BiH organizuje u partnerstvu sa UNHCR-om čije su partnerske organizacije, Vaša Prava BiH i BHWI, obezbijedile stručnjake/kinje koji razgovaraju sa zainteresovanim posjetiocima/teljkama.

– Podaci prikupljeni na osnovu odgovora koje će građani i građanke davati na pitanja iz online kviza bit će analizirani i predstavljeni na završnom događaju kampanje ‘16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’ u Sarajevu, 9. decembra – navode iz UNHCR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: