22 Maja, 2024

Prijava

Na gradilištima stadiona u Kataru poginulo i do 500 radnika migranata iz siromašnih azijskih zemalja

Generalni sekretar organizacionog komiteta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru Hasan al-Tawadi u intervjuu za britanski televizijski kanal Talk TV govorio je o stotinama poginulih stranih radnika u vezi sa Svjetskim prvenstvom u Kataru.

Prema dosadašnjim zvaničnim podacima organizatora Svjetskog prvenstva, tri osobe su poginule na gradilištima stadiona u Kataru.

– Procjena je 400, između 400 i 500. Nemam tačan broj – rekao je Al-Tawadi na pitanje o stvarnom broju radnika migranata koji su umrli od posljedica njihovog rada na Svjetskom prvenstvu.

Međutim, organizacioni odbor još nije dao zvanične podatke o ukupnom broju radnika migranata koji su umrli u vezi sa SP.

Senzacionalan izvještaj britanskog Guardiana s početka prošle godine govorio je o više od 6.500 mrtvih radnika iz pet azijskih zemalja na gradilištima u Emiratu u posljednjih deset godina. Katar je uvijek demantovao ove informacije.

Al-Tawadi je u razgovoru još jednom istakao katarske reforme koje su, prema njegovim riječima, posljednjih godina značajno poboljšale uslove za rad radnika na gradilištima SP.

Mnogi evropski nogometni savezi zalažu se za osnivanje kompenzacionog fonda za radnike migrante u Kataru i za osnivanje njihovog centra u Dohi, prenosi STA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: